Skeletten bij villa uit Romeinse Tijd in Groot-Brittannië

Skeletten bij villa uit Romeinse Tijd in Groot-Brittannië

Skeletten bij villa uit Romeinse Tijd in Groot-BrittanniëIn het Britse Dorset is een unieke vondst gedaan bij een Romeinse villa. Nabij de villa werden van vijf mensen overblijfselen gevonden, hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de oud-bewoneres van de villa. Het is voor het eerst dat er in Groot-Brittannië bij een dergelijke villa zo dichtbij op de bewoners wordt gestuit. 

Analyse beenderen

De vijf skeletteren behoorden toe aan twee volwassen mannen, twee volwassen vrouwen en één bejaarde vrouw. Onderzoekers vermoeden dat het hier gaat om drie generaties. De beenderen dateren uit de vierde eeuw n.Chr.

Onderzoek skeletten

Miles Russell, één van de leidinggevende archeologen tijdens het project, geeft aan dat het onderzoek van groot belang is. De vondst van de bewoners zo dicht bij hun huis geeft de mogelijkheid om hun gezondheid, herkomst en bloedlijn te onderzoeken. De vraag is namelijk of de bewoners van de Romeinse villa’s Brits waren of dat ze vanuit het Romeinse Rijk naar Groot-Brittannië toekwamen.

Big Dig open dag

De vondst werd gedaan door de staf en studenten van de Bournemouth University die aan het Durotriges Big Dig project bezig waren. Door verder onderzoek naar de rurale Romeinse elite kan de geschiedenis van Groot-Brittannië onder Romeins bewind worden uitgebreid. Belangstellenden zijn welkom op de open dag van de Big Dig op 13 juli 2014. Meer informatie over deze open dag vindt u op www.archeologyfestival.org.uk.

Meer lezen