Geen foto

Skelet Engelse soldaat blijft niet in Den Helder

Zodra het depot in Castricum klaar is in 2014 zullen de resten daarheen gaan.Het skelet van de Engelse soldaat uit de tijd van Napoleon die in maart in de duinen nabij Den Helder is gevonden, zal geen permanente plek in de stad krijgen. Dat liet de provincie Noord-Holland dinsdag weten. Ook is er besloten volledige openheid te verlenen over de vondst, die al vanaf maart geheim werd gehouden.

De provincie Noord-Holland liet weten dat de gevonden resten vanaf 2014 in een nieuw archeologisch depot geplaatst worden. Dit depot zal in hetzelfde jaar worden geopend in Castricum. “De resten van het uniform blijven voorlopig in Fort Kijkduin in Den Helder,”  aldus een vertegenwoordiger van de provincie. “In de zomer van 2012 zijn ze te zien in De Helderse Vallei.”

“Een uiteenzetting van de slag en een levensechte weergave van de soldaat, inclusief alles wat nu gevonden is, krijgt een plek in het nieuwe archeologische depot. In het depot worden alle episoden van de geschiedenis van Noord-Holland getoond, aan de hand van mensfiguren en gezichtreconstructies, met veel informatie, voor zowel professionele archeologen, hobbyisten als het grote publiek.”

Openheid over archeologische vondst
De vondst is gedaan in de duinen boven het dorp Callantsoog. Het betreft het skelet van een soldaat uit 1799. De botten zijn sterk gefragmenteerd, op de benen en heupen na, en de schedel mist. Ook werden er een uniform en diverse musketten gevonden, waarop onderzoekers vaststelden dat het om een Engelse infanteriesoldaat gaat die kort na de Engels-Russische landing in 1799 is omgekomen.

Oorspronkelijk zou de vondst pas op vrijdag bekend worden gemaakt door gedeputeerde Elvira Sweet. Ze laat weten dat deze officiële onthulling, die plaatsvindt in de kinderboerderij van De Helderse Vallei, alsnog doorgaat. “Vrijdag komen we oog in oog te staan met een soldaat die echt op die plek gevochten heeft en gesneuveld is,” aldus Sweet. “Bovendien toont de vondst aan wat een enorm stuk cultuurhistorisch erfgoed zich nog altijd in de Noord-Hollandse bodem bevindt.”

Bron: Den Helder Actueel

Meer lezen
Tijdvakken
Landen