Enkele van de gevonden rotstekeningen
Claire Thomas, Wild Blue Media.
‘Sixtijnse kapel uit de ijstijd’ ontdekt in Colombia
In Colombia zijn duizenden tekeningen, hoogstwaarschijnlijk uit de ijstijd ontdekt. Een Brits-Colombiaans team van onderzoekers ontdekte een rotswand die over een lengte van dertien kilometer beschilderd is. De ontdekking werd al in 2017 gedaan, maar is tot nu toe geheim gehouden voor zijn onthulling in de televisieserie Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon, die in december 2020 zal worden uitgezonden door Channel 4. Nu is er dus al een tipje van de sluier gelicht met de naar buiten gebrachte foto’s en een onderzoekspaper, waarin de onderzoekers hun eerste bevindingen delen.
Het is een prachtig gezicht: vele duizenden tekeningen, gemaakt met het gele okerpigment dat overal ter wereld vaak gebruikt werd voor prehistorische rotstekeningen. “Dit zijn echt ongelooflijke beelden, gemaakt door de eerste bewoners van het westelijk Amazonegebied.” liet archeoloog Mark Robinson weten in een verklaring. Hij is een van de archeologen die samen met zijn Colombiaanse collega’s de rotstekeningen bestudeerd heeft. “De afbeeldingen geven ons een kijkje in het leven van deze gemeenschappen. Het is onvoorstelbaar voor ons vandaag de dag, om te bedenken dat zij leefden tussen gigantische herbivoren, sommige ter grootte van een kleine auto.” De leeftijd van de rotstekeningen wordt tussen de 12,600 en 11,800 jaar oud geschat, de eindjaren van de laatste ijstijd.
Gedetailleerd en natuurgetrouw
Op de rotstekeningen staan onder andere vissen, hagedissen, vogels, geometrische patronen en ook mensen afgebeeld. Veel van de afgebeelde dieren zijn al eeuwen geleden uitgestorven, zoals de paleolama, een oude kamelensoort. Archeoloog José Iriarte liet in een interview met The Gaurdian weten “de tekeningen zijn zo natuurgetrouw en zo kundig gemaakt, dat je er bijvoorbeeld nauwelijks aan kan twijfelen dat je naar een paard kijkt. Een paard uit de ijstijd had een ruw en hangend gezicht. Het is zo gedetailleerd dat we zelfs de haren van het paard kunnen onderscheiden. Het is fascinerend.”
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!
Inkijk in het dagelijks leven
De afbeeldingen geven niet alleen een inkijk in het dagelijks leven van duizenden jaren geleden, ze verschaffen ook informatie over hoe het landschap van het westelijk Amazonegebied er tegen het einde van de ijstijd uit heeft moeten zien. Het was namelijk nog geen regenwoud, maar een savanne. Gigantische dieren zoals afgebeeld op de rotstekeningen konden immers niet leven in een regenwoud.
Farc-territorium
Het was een alles behalve gemakkelijke taak om bij de vindplaats van de tekeningen te komen; voor een lange tijd was het onbereikbaar. De rotswand is namelijk gelegen in het territorium van de terroristische organisatie Farc, die al sinds de jaren zestig tegen de Colombiaanse overheid strijd. Pas nadat beide partijen in 2016 een wapenstilstand tekenden, kon het onderzoeksteam beginnen met toestemming te verkrijgen om de rotswand te bezoeken. Het zou echter nog maanden duren voor zij toestemming van Farc konden krijgen.
Iriarte: “Deze rotstekeningen zijn een spectaculair bewijs van hoe mensen jaagden, hoe ze het land bewerken en hoe ze visten. Waarschijnlijk was deze kunst een belangrijk onderdeel van hun cultuur en een goede manier voor mensen om samen te komen.”
Bronnen: ScienceDirect, Smithsonian Magazine, The Gaurdian, Universiteit van Exeter.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!