Victoria Theater en Concert Zaal

Singapore: 400 kilo overblijfselen in minder dan twee weken

Victoria Theater en Concert ZaalEen team archeologen heeft bij een opgraving voor Victoria Theater en Concert Zaal in Singapore in minder dan twee weken tijd zo’n 400 kilo aan overblijfselen opgegraven. De meeste van deze oude spullen zijn minstens 700 jaar oud.

Historische en archeologische plek

Op 2 februari begon het Nalanda-Sriwijaya Centrum van het Instituut van Zuidoost-Azië Studies aan de opgravingen in Singapore die nu in een gebied van zo’n 1000 m2 worden gedaan. De plek is historisch en archeologisch gezien van onschatbare waarde. Allereerst is het gelegen vlakbij de plaats waar zich vroeger een grote haven bevond. Ook andere historische gebouwen als Fort Canning en het parlementsgebouw liggen op een steenworp afstand. Met de opgravingen wil het National Heritage Board 31 jaar archeologie in Singapore vieren.

Yuan-dynastie & koloniale tijdKoeblai Khan

De meeste van de tot nu toe gevonden voorwerpen zijn minimaal 700 jaar oud en komen waarschijnlijk uit de Chinese Yuan-dynastie, die in 1279 gesticht werd door de Mongoolse heerser Koeblai Khan. Onder de vindingen bevinden zich een porseleinen Boeddhabeeldje zonder hoofd, een aantal bloedrode agaten parels uit India, een groene kom met visgraatmotief, munten uit China en een kleifiguur in de vorm van een vogel. Daarnaast vond het team ook een rioolbuis uit de koloniale tijd.

Temasek periode

Met de opgravingen hopen wetenschappers meer te weten te komen over de pre-koloniale Temasek periode (1300-1600, daarna Singapore), waarvan maar weinig geschreven bronnen zijn. Volgens Lim Chen Sian, leidinggevend archeoloog bij de opgraving, kan de vondst van meer Boeddhabeeldjes suggereren dat het boeddhisme één van de godsdiensten was in het oude Singapore. De opgravingen duren nog tot 9 april van dit jaar, waarna het nog jaren kan duren voordat alle gevonden voorwerpen schoongemaakt, gesorteerd en geanalyseerd zijn. 

Bronnen

www.news.asiaone.com

www.straitstimes.com

www.straitstimes.com

www.channelnewsasia.com

www.news.asiaone.com

www.business-standard.com

Afbeeldingen

Door User:Sengkang (Eigen werk) [Copyrighted free use], via Wikimedia Commons

Door Anige (also known as Araniko) of Nepal, an astronomer, engineer, painter, and confidant of Kublai Khan (Artdaily.org) [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen