Geen foto

Scheepswrak bij Haïti niet Santa Maria van Columbus

19e-eeuwse replica van de Santa MariaHet scheepswrak dat werd gevonden bij de noordkust van Haïti  blijkt toch niet van Christoffel Columbus. In mei had de Amerikaanse zee-archeoloog Barry Clifford beweerd dat het wrak best de beroemde Santa Maria kon zijn geweest. Uit onderzoek van de Unesco komt nu echter naar voren dat het om een schip van latere datum gaat.

Latere periode

Enkele weken eerder had de Haïtiaanse minister van cultuur, Monique Rocourt, al gezegd dat het niet om de Santa Maria ging. Volgens Unesco zijn de voorwerpen die rondom het wrak zijn gevonden ook van jongere datum. De bewering van Clifford dat hij een 15e-eeuws kanon bij het wrak had gevonden lijkt hiermee onjuist. Toch is Cliffords verhaal niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Vastgelopen

Volgens de dagboeken van Columbus zelf moet zijn vlaggenschip inderdaad ergens aan de noordkust van Haïti zijn vastgelopen. Nadat de bemanning tijdens de ontdekkingsreis land had gezien, had men op de boten feest gevierd en was men een voor een dronken in slaap gevallen. Een nog onervaren scheepsjongen die aan het roer was gezet, zou daarna het schip aan de grond hebben laten lopen.

Fort

Omdat het schip niet bleek te redden, liet hij hiervan vervolgens een fort op het land bouwen. Hier liet hij een deel van zijn bemanning achter. Met zijn twee andere schepen voer hij in 1493 terug naar Europa, waar hij bij de Spaanse koning verslag deed van zijn reis. In 2003 werd door archeologen de mogelijke locatie van het fort gevonden.

Meer lezen