Schedel van Scythische strijder uit Siberië onderdeel van tentoonstelling

In het British Museum in Londen wordt deze week het toegetakelde hoofd van een Scythe uit Siberië tentoongesteld. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er een hoofd van een Scythische strijder wordt onthuld.

De tweeduizend jaar oude Scythische krijger kwam op een gewelddadige manier om het leven. Uit een scan blijkt namelijk dat het schedel ernstig letsel had opgelopen nadat hij werd geslagen met een bot voorwerp. De krijger hield hier een gescheurde kaak aan over en hij werd aangetroffen met een gat in zijn hoofd.

Scythen waren oorlogsvoerders

Bronnen over de cultuur van het van oorsprong Iraanse volk zijn lastig te vinden, want de Scythen lieten nauwelijks enige vorm van geschrift of beschaving achter. De geschreven bronnen over de Scythen waarover historici op dit moment beschikken, zijn vooral afkomstig van Griekse en Perzische bronnen. De Scythen stonden bekend als meedogenloze ruiters met ijzersterke paarden. Vanwege de verminkingen van de krijger is het aannemelijk dat hij in een gevecht sneuvelde.

Scythians: warriors of ancient

Het hoofd is onderdeel van de tentoonstelling Scythians: warriors of ancient, die sinds 14 september te zien is in het British Museum in Londen. De voorwerpen die wél bewaard zijn gebleven, worden eveneens tentoongesteld.  Hierbij gaat het vooral om wapens en kleding. Deze zijn afkomstig van the State Hermitage Museum in Sint Pietersburg, waar the British Museum nauw mee samenwerkt. De tentoonstelling duurt tot januari 2018.

Afbeelding:

By Oltos (User:Bibi Saint-Pol, own work, 2008-03-23) [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

iflscience.com: Gaze at the face of a 2000 yer Old Scythian Warror From Siberia 

Blog.britishmuseum.org: How we brought the Scythians to London 

https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/GEO/S/SCYTHEN.html

Britishmuseum.org: How we brought the scythians to london 

Kunst-en-cultuur.infonu.nl: de scythen en de Saka 

Meer lezen

Tijdvakken