Ruïne op eiland in het Kanaal blijkt Romeins fort
Een overwoekerde ruïne op het eiland Alderney blijkt één van de best bewaarde Romeinse militaire bouwwerken ter wereld te zijn. Dr. Jason Monaghan, museumdirecteur op het nabijgelegen eiland Guernsey, beweert dat het fort beter bewaard is gebleven dan alle andere kleine Romeinse forten in Groot-Brittannië.
Op het eiland in het Kanaal gingen de geruchten dat het fort in de Romeinse tijd gebouwd was al langer. Archeologische onderzoeken sinds de jaren dertig hadden hier echter nog nooit bewijs voor geleverd. In 2008 besloten het museum op Guernsey en de Alderney Society op zoek te gaan naar antwoorden. Dr. Jason Monaghan: ‘In 2009 ontdekten we dat er een Romeins bouwwerk midden in het fort stond. We vermoeden dat dit een toren was, zoals alle noordelijke Engelse forten van de Romeinen een toren in het midden hadden. In 2010 bewezen we dat dit bouwwerk daadwerkelijk een toren was. De muren zijn 2,8 meter dik, dat is net zo dik als de muur van Hadrianus. Hoe hoog de toren was is lastig in te schatten, maar het moet een vrij groot bouwwerk zijn geweest.’ De omtrek van de toren bedroeg achttien vierkante meter.
Sinds de Romeinse tijd is het fort voor diverse doeleinden gebruikt. In de Middeleeuwen werd het nog gewoon als fort gebruikt, maar later ook als residentie voor de gouverneur, een boerderij, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor Duitse barakken en later zelfs voor vakantiehuisjes. Monaghan benadrukt de goede conditie waarin het fort is teruggevonden: ‘Het is beter bewaard gebleven dan de Saxon kustforten. Het is ook beter bewaard dan het grootste deel van de muur van Hadrianus. Het mooie van het fort is dat het vrij klein is en daardoor gemakkelijk te begrijpen. Het was simpelweg een fort die de baai op het eiland moest bewaken. Waarschijnlijk lagen er een aantal Romeinse oorlogsschepen in de baai en om die reden werd het fort aangelegd. Het eiland ligt slechts acht mijl van de Franse kustlijn en wanneer iemand de waterweg wilde bewaken, was dit de ideale locatie.’
Het fort zou laat in de Romeinse tijd gebouwd zijn. ‘Het fort dateert uit de late vierde eeuw. De mensen waren in die periode zeer nerveus voor wat er gebeurde in het Romeinse rijk. Hierdoor bouwden ze overal nieuwe forten om zich te verdedigen,’ stelt Monaghan. Het fort wordt momenteel verhuurd, en geld voor conservatie is een probleem. Voorlopig komen deze werkzaamheden neer op de vrijwilligers die met toestemming van de eigenaar op het land werken. Monaghan hoopt dat de belangrijke ontdekking geld vrijmaakt voor de zorg die het fort verdiend.