Romeinse wijk opgegraven in Vienne
De Franse staat heeft de bouw van een nieuwe woonwijk in Vienne uitgesteld vanwege de zeer bijzondere overblijfselen uit de Romeinse tijd die in de grond zijn aangetroffen. Archeologen krijgen nog tot het einde van dit jaar de tijd om de opgraving te voltooien. De term mini-Pompeï doet al de ronde en de hoofdarcheoloog spreekt van de belangrijkste ontdekking in de Romeinse archeologie in 40 jaar.
Vienne in de Romeinse tijd
De Romeinse bewoning van het gebied begon met de campagnes van Julius Caesar. Rond 47 v. Chr. bestemde hij het gebied, dat bewoond werd door de Allobroges, tot Romeinse kolonie. Na aanvankelijke conflicten met de oorspronkelijke bewoners ontwikkelde 'Vienna' zich, net als het nabijgelegen Lugdunum (Lyon), tot belangrijk knooppunt op de route tussen het noorden van Gallië en de zuidelijke provincie Gallia Narbonensis. De stad verkreeg speciale privileges gedurende de heerschappij van keizer Caligula (37-41) en bezat de langste stadsmuur van heel Gallië.
Brand en eerdere Romeinse overblijfselen
Waarschijnlijk is de stad op een gegeven moment getroffen door een grote brand. Deze was mede verantwoordelijk voor de goede staat van de overblijfselen, net zoals de as van de Vesuvius Pompeï in redelijk authentieke staat bewaarde. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de tempel voor Augustus en Livia, die lange tijd werd gebruikt als kerk. Verder behoren een Romeins theater en een 'piramide' (zie afbeelding) tot de meest opvallende overblijfselen.
Nieuw vondsten bij Vienne
De wijk, die nu gedeeltelijk is opgegraven, bevat onder andere winkels en een filosofieschool. Het meest opvallende gebouw – door onderzoekers het Bacchantische huis genoemd – was een rijkelijk versierde woning met balustrades, marmeren tegels, grote tuinen en een watertoevoersysteem. Op de vloer is een optocht van satyrs en nimfen afgebeeld. Zij waren volgelingen van Bacchus (Grieks: Dionysius), god van de wijn, roes en levensvreugde.
Pan en Hercules
Een ander gebouw bevat een mozaïek waarop Thalia, de muze van de komedie, gekidnapt wordt door Pan, god van de satyrs. Daarnaast is onder de vondsten een fontein met een beeld van Hercules. Dit in een gebouw dat ooit een markt huisvestte maar daarna waarschijnlijk dienst deed als filosofieschool. De archeologische overblijfselen zullen over een paar jaar (eventueel gerestaureerd) te zien zijn in het Musée Archéologique de Saint-Romain-en-Gal in Vienne.
Bronnen:
http://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl/2017/08/archaeologists-uncover-little-pompeii.html#VB4sOoXY2WDPCuSJ.97
Pelletier, A. (2012) Guide de Vienne, Saint-Romain-en-Gal et environs : Découvrir la ville autrement. (Éditions Lyonnaises d'Art et d'Histoire)
Afbeelding:
Par Josef Resch. (Illustrirte Zeitung, Bd. 48 (1867), S. 266.) [Public domain], via Wikimedia Commons