Gevonden vuilnisbelt
Credit: Inrap
Romeinse vuilnisbelt in Frankrijk biedt kijkje in het dagelijks leven van 1.800 jaar geleden
Tijdens een archeologische opgraving in Rennes in Frankrijk heeft een onderzoeksteam van archeologen een ‘vuilnisbelt’ uit de Gallo-Romeinse oudheid gevonden. Ze stuitten namelijk op een voormalige steengroeve uit de eerste en tweede eeuw van onze jaartelling, die later in onbruik raakte en tot de vijftiende eeuw als stortplaats diende. Hierdoor hebben archeologen bijzondere voorwerpen gevonden, die een inkijkje in het dagelijks leven van de Romeinen en de middeleeuwen geven.
In een Romeinse steengroeve hebben archeologen van het Franse Nationale instituut voor Preventieve Archeologisch Onderzoek (Inrap) tijdens een ontwikkelingsproject verschillende voorwerpen opgegraven die tot wel 1.800 jaar oud blijken te zijn. Het gaat onder andere om munten, kledingstukken, beeldjes van de Romeinse godin Venus en een pottenbakkersoven.
Godin Venus
Inrap
Volgens de archeologen waren de bijzonderste vondsten twee beeldjes van de Romeinse godin Venus, van zo’n 10 cm groot. Als godin van de liefde, vruchtbaarheid en welvaart, werd Venus vanaf de eerste eeuw na Christus ook met de Romeinse keizers geassocieerd, waarmee ze symbool kwam te staan voor de Romeinse macht. De beide beeldjes van Venus verschillend overigens wel van elkaar. Op het eerste beeldje staat ze namelijk afgebeeld als Venus genetrix (moedergodin) die haar torso, gedrapeerd in stof laat zien. Het andere beeldje laat de godin Venus anadyomene (stijgend uit de zee) zien waarin ze naakt is en met haar rechterhand wringt ze het water uit haar haar.
Tijdens het graven vonden onderzoekers nog een groot aantal andere gebruiksvoorwerpen. De plaatselijk bewoners gooiden veel voorwerpen die dagelijks waren gebruikt in de groeve. Zo werden tijdens de opgraving ook nog eens tientallen kilo's fragmenten van keramisch serviesgoed en siervoorwerpen (fibula) opgegraven.
Geschiedenis van Rennes
Rennes is een stad in het noordwesten van Frankrijk. Het werd in de eerste eeuw na Christus gesticht als de Romeinse stad Condate Riedonum, op de locatie van een voormalige nederzetting van de Redones, een Gallische stam. In deze periode maakte Condate dan ook een snelle groei door. Waarschijnlijk is daarom ook de steengroeve rond dezelfde tijd in gebruik genomen. De steengroeve werd gebruikt om kleine platen Brioveriaanse leisteen naar boven te halen, die bedoeld waren voor de bouw van de funderingen van vele muren en straten van Condate.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Volgens Jason Farr, archeoloog aan de Saint Mary's University in Halifax (Canada), waren de stenen uit de groeve niet bedoeld voor export, maar werden ze eerder voor gebouwen in Condate zelf gebruikt. Farr is een expert in oude steengroeven maar zelf niet betrokken was bij de huidige vondst, liet LiveScience weten dat "de meeste steengroeven in de Romeinse wereld lokale aangelegenheden waren, gericht op het leveren van bouwsteen aan nabijgelegen steden en boerderijen. De betonnen muren die de voorkeur hadden van de Romeinen hadden veel steen nodig."
De ontdekte vuilnisbelt in Rennes is erg belangrijk voor de achtergrondgeschiedenis van de stad. Archeologen kunnen zo meer te weten komen over de ontwikkelingen die de stad tijdens de Romeinse Tijd doormaakte.
Vondst vuilnisbelt
Inrap
Van steengroeve tot vuilnisbelt
De steengroeve ligt op meer dan twee meter diepte en is volgens onderzoekers in fasen gebouwd. In de tweede eeuw na Christus was de steengroeve uitgeput en werd hij verlaten, waarna de bevolking de groeve als vuilnisbelt begon te gebruiken. Dat gebeurde wel vaker in Romeinse steden. Steengroeven die niet meer gebruikt werden lagen vaak dicht bij de stad en waren natuurlijk open, waardoor je er veel afval in kwijt kon.
‘’De vuilnisbelt is een ware goudmijn aan informatie over het dagelijks leven in de oudheid. We kunnen hier echt veel leren”, aldus Farr. "Er zijn relatief weinig steengroeven uit de Romeinse tijd voor 'alledaags' bouwsteen opgegraven."
Vondst
Inrap
Tegen het einde van de Middeleeuwen (rond de 14e-15e eeuw) was de steengroeve van Rennes volledig ‘opgevuld’ en werd het gat gedempt. De plaats werd volgens onderzoekers opnieuw bewoond en er ontwikkelden zich ambachtelijke en huishoudelijke activiteiten op de plaats waar voorheen de steengroeve actief was.
Zo ontdekten de archeologen bijvoorbeeld resten van een 17e -eeuwse ondergrondse afvoerleiding, die Rennes waarschijnlijk destijds van water voorzag. Ook werden de 17e -eeuwse overblijfselen van houten gebouwen, ovens en putten ontdekt die suggereren dat hier toen diverse werkplaatsen gevestigd waren.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!