Romeinse vrouwen hadden eigen microkredietsysteem
Vrouwen uit het oude Rome introduceerden het concept van microkrediet om hun eigen projecten te kunnen uitvoeren, zo is gebleken uit een studie door Carmen Lázaro, professor van Romeins recht aan de Universiteit van Jaume I. De studie laat zien hoe vrouwen een systeem bedachten binnen hun eigen contacten. Romeinse vrouwen leenden onderling geld uit in ruil voor kleine persoonlijke items, meestal kleine items als sieraden.
Het bestaan van dit microkredietsysteem kwam aan het licht door verschillende bronnen, waarvan de meeste epigrafisch. Bijvoorbeeld de inscripties uit het Granio Huis in Pompeï, waarop legale transacties staan aangegeven tegen de rente van 6,25 procent. Lázaro wijst erop dat deze leningen legaal waren en niet goedgekeurd hoefden te worden door de autoriteiten. “Geld was een inwisselbaar goed en daarom hoefde er geen formaliteiten aan te pas te komen,” aldus Lázaro.
Regels die Romeinse vrouwen belemmerden, leidden tot de creatie van een eigen systeem. “Het is een zakelijk model dat de karakteristieken had van het huidige microkrediet. Het zorgde ervoor dat vrouwen de vrijheid hadden om legaal de regels te omzeilen,” aldus Lázaro. Ook concludeerde zij dat vrouwen deelnamen aan de zakelijke en commerciële wereld. Vrouwen leidden vervoersbedrijven, textielfabrieken en schoenmakers, ze ruilden luxueuze goederen en voedsel of hadden zelfs huisvestingsbedrijven.
De vrijheid van vrouwen in de zakenwereld was te danken aan de hoge kans op weduwschap en het feit dat de zaken door moesten gaan terwijl de mannen in het leger dienden. De niet-feministische Romeinen lieten vrouwen meer vrijheid, activiteiten en invloed hebben dan andere volken die er om bekend stonden vrouwen veel vrijheid toe te staan.
Bron: Past Horizons