Romeinse vondsten in Herculaneum

Op sommige plekken kunnen archeologen jaren aan opgravingswerk en onderzoek doen, zoals  in Pompeii en omstreken. Hier doet men nog altijd nieuwe ontdekkingen. In het havengebied van Herculaneum, dat in 79 n.Chr. ook onder de lava van de uitgebarsten Vesuvius werd bedolven, groeven archeologen twee winkels op. De vondsten die hier werden gedaan geven meer inzicht in het leven in de Romeinse stad.

In mei 2016 startte een team Franse en Italiaanse archeologen met een opgraving dichtbij een necropolis (een Romeinse begraafplaats) in het havengebied van Herculaneum. Deze stad werd onder een grotere laag pyroclastisch materiaal bedolven dan Pompeii, waardoor organisch materiaal als houten daken, eten en zelfs skeletten goed bewaard zijn gebleven. Uit eerdere archeologische vondsten in Herculaneum blijkt dat de stad rijker was dan Pompeii: in de stad liggen meer grote huizen en er werd gebruik gemaakt van gekleurd marmer.

De vondsten

In de eerste winkel vonden de archeologen vier skeletten, gouden munten en de hanger van een ketting. Uit het onderzoek op de lichamen is gebleken dat het om vier jonge personen gaat, die samen met de stad ten onder gingen. De gouden munten en de hanger lagen verspreid rond de lichamen. Omdat in het huis ook een oven aanwezig was, denken de onderzoekers dat het  huis een werkplaats voor bronzen voorwerpen was.

Rovers sloegen toe

De vondst had wellicht groter kunnen zijn. Er zijn namelijk aanwijzingen in het gebouw gevonden die erop wijzen dat er rovers actief zijn geweest na de uitbarsting van de Vesuvius. Blijkbaar stond het gebouw bekend als een plaats waar kostbare voorwerpen lagen of verkocht werden. Hoe dan ook hadden ze de gouden munten en de hanger die zijn gevonden over het hoofd gezien.

Topje van de ijsberg

Aan het tweede huis dat werd uitgegraven hebben de archeologen nog geen functie kunnen toewijzen. Hier werd wel een bijzondere vondst gedaan: een Romeinse tombe uit de 4e eeuw v.Chr. Archeologen hebben in het algemeen niet veel van de oud-Romeinse cultuur gevonden. In de tombe, die versierd is met kleine zwarte vazen, lag een mannelijk skelet. Verder onderzoek zal moeten uitijzen waarom de oude tombe hier circa 400 jaar na dato lag bij de uitbarsting van de Vesuvius.

De vondst van de twee huizen is zomaar een van de vele die de laatste jaren in Herculaneum werden gedaan. Omdat de stad onder maar liefst 25 meter as ligt, is er nog altijd veel werk te doen voor archeologen en zullen er ongetwijfeld meer opmerkelijke vondsten volgen.

bronnen:

archaeology.org, Italy Pompeii skeletons

abcnews.go.com, skeletons found Pompeii

en.wikipedia.org, Pompeii

en.wikipedia.org, Herculaneum

afbeelding:

Herculaneum: panorama of the excavations, en.wikipedia.org, Lalupa 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's