Romeinse vondsten in Domburg

Een scherf met signatuur zorgt ervoor dat archeoloog Bernard Meijlink enthousiast is. Het gaat om een Romeinse scherf uit ongeveer 200 na Chr. De rode aardewerken scherf is glad van structuur en lijkt daardoor haast modern.

De pottenbakker

‘Julius fecit’, Julius heeft het gemaakt, staat er op de scherf die in het Zeeuwse Domburg werd gevonden. Het gebruiksvoorwerp waar de scherf onderdeel van uit maakte werd in Noord Gallië gemaakt. Hoe is de scherf in Domburg terecht gekomen en wie was Julius de pottenbakker?

Romeinse vondsten

Naast de scherf met inscriptie zijn er komscherven, deel van een wrijfschaal, een stuk maalsteen en een stuk van een dakpan gevonden. Deze vondsten duiden er mogelijk op dat er in 200 na Chr. een boerderijtje stond die vermoedelijk uit steen met dakpannen erop bestond.

Domburg was waarschijnlijk een havenstadje met een Romeinse vloot. Dat er zover landinwaarts vondsten uit deze tijd zijn gedaan is voor zover Meijlink weet voor het eerst. Zo komt er weer een puzzelstukje bij van de vroege geschiedenis van de Zeeuwse kustplaats.

Archeologie in Domburg

De bijzondere vondst krijgt een plek in het boek dat gaat over archeologie in Domburg, dit wordt geschreven door archeologen van de WAD (Walcherse Archeologische Dienst).

De Romeinse tempel opgedragen aan Nehalennia, de vroeg- middeleeuwse ringwalburcht en handelsnederzetting passeren de ook de revue in het boek.

www.pzc.nl/walcheren/

Meer lezen
Landen
Thema's