Geen foto

Romeinse schat gevonden in het Britse Bath

Stoom rijst op uit een van de Romeinse Baden in BathArcheologen hebben bij opgravingen in de Britse stad Bath, ooit een Romeinse badplaats, ruim 30.000 zilveren munten gevonden. Ze dateren uit circa 270 na Christus. Volgens experts is het de op vier na grootste schat ooit gevonden in Groot-Brittannië.

De munten werden aangetroffen op de bouwplaats van een nieuw hotel, op ongeveer 150 meter afstand van de historische Romeinse baden. Ze zijn samengeklonterd tot een groot blok en zijn dus lastig te identificeren en te tellen. De vondst is naar het British Museum gestuurd, naar verwachting zijn ze daar een jaar lang bezig met het verwerken van de munten.

Bath is een plaats ruim 150 kilometer ten westen van Londen, die beroemd is om zijn warmwaterbronnen. De Romeinen stichtten hier al in 43 na Christus een spa, dat ruim drie eeuwen lang gebruikt werd. Na de Romeinse tijd zijn de badhuizen echter vernietigd. De huidige baden van Bath dateren uit de 18e en 19e eeuw en zijn gebouwd op de Romeinse fundamenten.

Steven Clews, directeur van de ‘Romeinse Baden’, is blij met de bijzondere vondst. “We hebben een officieel taxatieverzoek ingediend en hopen de munten dan te kunnen kopen, om ze hier tentoon te kunnen stellen.” Daarvoor hoopt hij eerst 150.000 pond in te zamelen.

Bron: The Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's