Romeinse sarcofaag vernield door vandalen in Dorset

Afgelopen week vernielden vandalen een romeinse sarcofaag in het Engelse Poundbury bij Dorset. De deksteen van de sarcofaag is opgetild en daarna gebroken. De 1600 jaar oude kist is niet meer te herstellen, aldus de politie van Dorset. Pas in 1960 kwam de sarcofaag op een industrieterrein aan het licht.

Brownsword Hall

Volgens de politie waren meerdere vandalen aanwezig bij de vernieling, omdat het deksel van de sarcofaag te zwaar is om in je eentje op te tillen. Volgens directeur Steward Palmer, de sarcofaag stond in Brownsword Hall, was het vierde-eeuwse object van grote historische waarde. De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling. Veel objecten van historische waarde heeft de stad Poundbury niet. De ‘experimentele’ stad is namelijk als reactie op de naoorlogse vormen van stadsplanning opgebouwd door Prins Charles. De architectuur heeft een suburbaan karakter en probeert de saamhorigheid te stimuleren.

Romeinse sarcofaag

De sarcofaag werd in 1960 gevonden op een industrieterrein. In de sarcofaag werden menselijk resten aangetroffen en een paar stukjes kleren. De sarcofaag stond in het centrum van Poundbury totdat een betere locatie gevonden was in Brownsword Hall. Waarschijnlijk is de sarcofaag onderdeel geweest van een vroegchristelijke begraafplaats tijdens de Romeinse overheersing van Engeland.

Romeinen in Britannia

De Romeinen veroverden in 43 n.Chr. Groot-Brittannië en stichtte de provincie Britannia. In de eeuwen daarna werd Britannia langzaam christelijk, net als andere delen van het Romeinse rijk. De vroegchristelijke begraafplaats past binnen deze historische lijn. Na 410 zijn de Romeinen uit Britannia weggetrokken en werd Groot-Brittannië ingenomen door de Saksen.

Bronnen:

Somersetlive.co.uk: old roman sarcophagus

Bbc.om: Dorset

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: CC BY-SA 3.0

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's