Afbeelding van de Romeinse prostitutiemunt (Bron Daily Mail)

Romeinse prostitutiemunt gevonden in Groot-Brittannië

Afbeelding van de Romeinse prostitutiemunt (Bron Daily Mail)In Londen heeft een amateurarcheoloog met behulp van een metaaldetector een Romeinse prostitutiemunt gevonden. Het bronzen stuk bevat onder andere een afbeelding van een man en een vrouw die de liefde bedrijven. Het is de eerste keer dat een dergelijke munt wordt aangetroffen in Groot-Brittannië.

Het muntstuk werd enkele maanden geleden met een metaaldetector ontdekt door amateurarcheoloog Regis Cursan. Hij deed de vondst aan de oevers van de rivier de Thames in Londen. Door de modderige ondergrond is de tweeduizend jaar oude bronzen munt vrijwel niet blootgesteld aan corrosie en dus in relatief goede staat.

Aan de ene zijde staan een man en een vrouw afgebeeld die seks hebben. De andere kant bevat het Romeinse cijfer XIIII, oftewel veertien, wat mogelijk staat voor het aantal ‘as’ dat de oorspronkelijke eigenaar betaald heeft voor de munt. Mocht dit inderdaad het geval zijn dan staat de waarde van het stuk gelijk aan het gemiddelde dagloon van een arbeider uit de eerste eeuw na Christus.

Pikant plaatje

Ondanks het feit dat de munt in relatief goede staat verkeerde, zijn archeologen nog enkele maanden bezig geweest met het schoonmaken van het stuk. “Toen het binnenkwam konden we nog niet vaststellen wat het precies was”, aldus curator van het Museum of London Caroline McDonald.

“Op het moment dat we realiseerden dat er een pikant plaatje afgebeeld stond, moesten we wel even lachen”, zo vervolgt McDonald, “maar er gaat natuurlijk ook een droevig verhaal achter schuil, want deze prostituees waren slaven”. Desalniettemin is ze uiterst blij met de vondst, aangezien er tot nu toe nog nooit een dergelijke munt is ontdekt in Groot-Brittannië.

Prostitutiemunt

In andere delen van het Romeinse rijk zijn al wel vaker prostitutiemunten teruggevonden. Volgens experts zijn er een aantal verklaringen mogelijk waarom de Romeinen gebruik maakten van dit systeem. Allereerst voorkwam het dat de prostituee, over het algemeen een slaaf, zelf het geld in handen kreeg. Daarnaast was het met behulp van de afbeelding op de munt voor de prostituee ook meteen duidelijk waar de klant voor betaald had, iets wat anders misschien lastiger te communiceren was aangezien ze niet allemaal Latijn spraken.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat de speciale munten werden ingevoerd in opdracht van keizer Tiberius, die niet wilde dat het normale Romeinse muntgeld, waarop hij zelf afgebeeld stond, in bordelen werd gebruikt.

Bron: Daily Mail

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's