Geen foto

Romeinse pottenbakkerswijk in Tongeren

Romeinse muur in Tongeren. Beeld van Romaine via WikimediaOp het terrein van de scholengemeenschap VIIO Humaniora aan de Sint-Truidersteenweg in Tongeren zijn meerdere voorwerpen gevonden die erop wijzen dat het terrein in de Romeinse tijd als pottenbakkerswijk werd gebruikt. De vondsten werden begin juni gedaan door studenten en archeologen. Tussen deze vondsten zaten onder andere drie pottenbakkersovens.

Vondsten

Het terrein van de VIIO Humaniora waar de vondsten zijn gedaan is drieduizend vierkante meter groot. Hier werden drie pottenbakkersovens gevonden die duiden op een Romeinse pottenbakkerswijk. Er werden namelijk ook tientallen potten, kannen, borden en kruiken gevonden die niet veel schade hebben opgelopen. Verder zijn er ook afvalkuilen en een opslagkelder gevonden. De vondsten dateren tot ongeveer tweeduizend jaar terug.

Tongeren

Volgens archeologe Anouk Veldman is er aan de voorwerpen duidelijk te zien dat ze afstammen uit de regio van de Belgische stad Tongeren. In Tongeren is namelijk ook al een Romeinse muur te vinden. Begin april werden de vondsten gedaan door de archeologen en de studenten bij de bouw van de nieuwe sporthal. Na deze vondsten hopen de archeologen ook resten te vinden van het Romeinse aquaduct dat zich hier ergens zou bevinden.

De vondsten blijven eigendom van de scholengemeenschap VIIO Humaniora en worden hier uiteindelijk permanent tentoongesteld.

Bron: Nieuwsblad

Meer lezen
Landen
Thema's