Geen foto

Romeinse Limes herkenbaar en beleefbaar

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, januari 2013 De voormalige Romeinse rijksgrens, de Limes, wordt beter op de kaart gezet. De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland maken dit bijzondere archeologische rijksmonument en potentieel UNESCO werelderfgoed beter beleefbaar met zes herkenningspunten en een jaarlijkse themaweek. Hiervoor ontvingen deze provincies op 10 januari 2013 € 500.000,- subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Efgoed.

De subsidie is verstrekt in het kader van de rijksnota Visie Erfgoed en Ruimte. Daarmee gaan de drie provincies, samen met het Rijk en de gemeenten, zes archeologische punten van de Romeinse Limes gebruiken voor het versterken van de regionale en toeristische infrastructuur. Deze zogenaamde ’Limesknopen’ liggen langs de lijn van Katwijk, Leiden en Alphen a/d Rijn via Utrecht naar Arnhem en Nijmegen. 

Aansluiten bij bestaande bezoekersplekken

De afgelopen jaren is door gemeenten en provincies al veel geïnvesteerd om de Limes te bewaren en het verhaal te vertellen. Bij de ontwikkeling van de Limesknopen wordt voortgebouwd op wat er al is. De bestaande musea, sites en bezoekersplekken worden verder uitgebouwd en verbonden met andere toeristische, recreatieve of culturele voorzieningen. Succesvolle voorbeelden zijn museum het Valkhof (Nijmegen), het project Spannende Geschiedenis, het Archeologiehuis (Zuid-Holland) en het op korte termijn te realiseren Fectio (Bunnik).

Werelderfgoed

De Romeinse grens, uit het begin van onze jaartelling, is in landen om ons heen al erkend als UNESCO werelderfgoed. Het is het grootste archeologische monument van Nederland en van Europa. Er wordt nu hard gewerkt om ook het Nederlandse stuk als werelderfgoed voor te dragen.
 
Op de UNESCO werelderfgoedlijst staan in Nederland reeds Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk - Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam.

Foto: Rick Huisinga, Huisinga Fotografie

Meer lezen
Landen