Romeinse haven gevonden in Caerleron
Archeologen hebben aangegeven dat de ontdekking van een 2.000 jaar oude haven nieuw licht schijnt op de rol van Wales in het Romeinse Rijk. De haven is ontdekt buiten het dorp Caerleon in Zuid-Wales, die vooral bekend staat om de vele Romeinse overblijfselen die er gevonden zijn.
De resten van de haven, waaronder de kaaimuur, steiger en werf, zijn goed bewaard gebleven. Studenten in het archeologische team gebruikten geofysische apparatuur om de omtrek van begraven gebouwen te meten en stuitten vorig jaar op de vondst van grote Romeinse gebouwen op de oevers van de rivier Usk.
Onder die gebouwen waren marktplaatsen, administratieve gebouwen, badhuizen, tempels en de havengebouwen. Het werk ging volgens het team alle verwachtingen te boven. Dr. Peter Guest, leider van de opgravingen en expert op gebied van Romeinse archeologie, zei: “Ik denk dat het erg belangrijk voor Caerleon is omdat we nu weten dat er een buitenwijk was.”
“Caerleon was vroeger stroomopwaarts via de rivier verbonden met de heuvelachtige gedeeltes van Wales, maar als je stroomafwaarts gaat, kom je bij het Romeinse Londen, het Loiredal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee tot in het hart van de Romeinse wereld.”
Dit is de tweede Romeins-Britse haven ooit gevonden en opgegraven, naast die in Londen. Guest gelooft dat de haven stamt uit een periode waarin de legioenen “de inheemse stammen bevochten en onderworpen in westelijk Brittannië”.
Van de dertig legioenen die indertijd geplaatst waren in Engeland, was er één permanent geplaatst in Caerleon, volgens dr. Mark Lewis van de National Roman Legion Museum in Caerleon. Hij zei dat het één van de grootste complexen van Romeinse gebouwen in Engeland en zelfs heel Europa is.
De voortgang van de opgravingen is te volgen op een blog van de Council for British Archaeology.
Bron: BBC News