Romeins mozaïek ontdekt onder boerenerf in Turkije
In het zuiden van Turkije is een enorm mozaïek gevonden dat ooit de vloer van een groots badcomplex heeft gedecoreerd. Het mozaïek is ruim 149 vierkante meter groot en dateert tot de derde of vierde eeuw na Christus.
Het werd in 2002 al duidelijk dat er Romeinse overblijfselen aanwezig waren op de locatie. Professor Nick Rauh van de universiteit van Purdue liep indertijd over een opgeploegd veld en zag dat er stukjes tegels tussen de aarde lagen. Rauh informeerde experts bij het lokale museum, maar er bleek niet genoeg geld te zijn om de hele locatie op te graven. Het werk bleef daarom liggen.
Een nieuwe archeologische vergunning stelde de archeologen vorig jaar in staat om de opgravingen uit te voeren. Het team heeft inmiddels zo’n veertig procent van de mozaïek blootgelegd. Het werk is volgens de archeologen in uitstekende conditie en zou hebben toebehoord aan een marmeren openluchtzwembad.
Romeinse invloed
Het mozaïek bestaat uit meerdere grote vierkanten. Op elk van deze vierkanten staat een uniek geometrisch patroon afgebeeld met een witte achtergrond. Opmerkelijk is dat Turkije een grensgebied van het Romeinse Rijk was, en dus werd vermoed dat er weinig aandacht aan bouwwerken is besteed. De grootte van het mozaïek suggereert echter dat het gebied een sterke Romeinse invloed kende.
Het archeologische team zal in juni 2013 terugkeren naar de site om het mozaïek in zijn totaliteit op te graven. Volgens het team worden er plannen gemaakt om een houten constructie om de vondst heen te maken zodat het mozaïek open gesteld kan worden voor het publiek.
Bron: Discovery