Het plan van de opgravingen voor Herculaneum.

Romeins houten dak uit Herculaneum gereconstrueerd

Het plan van de opgravingen voor Herculaneum. Een archeologisch team heeft drie jaar lang door vulkanisch materiaal geboord om overblijfselen van de eeuwenoude stad Herculaneum bloot te leggen. Ze vonden onder meer talloze stukken hout, waarmee ze voor het eerst het houtwerk van een Romeins dak konden reconstrueren.

Het houten dak is afkomstig van de House of the Telephus Relief, één van de grootste huizen van Herculaneum (ruim 1.800 vierkante meter). Historici vermoeden dat de villa indertijd gebouwd is voor Marcus Nonius Balbus, de Romeinse gouverneur van Kreta en een gedeelte van wat nu Libië is. Zijn tombe werd niet ver van de vindplaats af gevonden.

Het is zeer opmerkelijk dat het hout bijna twee millennia lang bewaard is gebleven onder de lagen van vulkanisch materiaal. Volgens Andrew Wallace-Hadrill, directeur van het Herculaneum Conservation Project, is dat zelfs ‘ongelooflijk zeldzaam’. Het team vond bijna 250 stukken hout en konden daarmee de ‘eerste volledige reconstructie van het houtwerk van een Romeins dak’ voltooien.

Vesuvius

Herculaneum is één van de steden die werd verwoest door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79. De stad werd bedolven onder een laag van negentien meter lava en as door wat bekend staat als de gewelddadigste vulkanische uitbarsting in de geschiedenis. Naast Herculaneum werden ook Stabiae, Oplontis en Pompeii bedolven. Er kwamen toen zo’n 16.000 mensen om het leven.

Het team heeft na een analyse van de houtstukken vast kunnen stellen waarom het hout zo goed bewaard is gebleven. Het dak is zeer waarschijnlijk van het huis geslagen door het geweld van de pyroclastische golf, waarna het op de kop op het strand belandde. Het houtwerk zakte vervolgens weg in nat zand, waarin hout eeuwenlang bewaard kan blijven. Vervolgens werd het bedolven onder lava en as, dat niet veel later veranderde in een luchtdichte laag steen.

Zo vond het team zelfs geheel intacte panelen van het plafond. Op sommige daarvan zijn zelfs sporen van de originele verf te zien. Deze panelen zijn inmiddels geconserveerd en worden zeer waarschijnlijk in de nabije toekomst getoond tijdens een tentoonstelling in het Britse Museum.

Bron: Past Horizons

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's