Toeristen mogen niet meer eten bij historische monumenten in Rome.

Rome verbiedt voedsel bij historische sites

Toeristen mogen niet meer eten bij historische monumenten in Rome. Sinds afgelopen weekend is het verboden voor toeristen om in de buurt van archeologische sites en historische monumenten zoals het Colosseum te eten. De gemeente van Rome heeft laten weten dat iedereen die zich hier niet aan houdt een boete kan verwachten van 25 tot 500 euro.

De gemeente tracht hiermee het decor van Rome naar een hoger niveau te tillen. De wet is sinds deze week van kracht en geldt voor alle historische monumenten in de stad, waaronder de Piazza Navona, het Colosseum en het Pantheon.

“Het is verboden om provisorische afdakjes te maken om bij stil te staan en te eten en drinken in zones die van bijzondere historische of architecturale waarde zijn,” aldus het raadsbesluit. Volgens het besluit is deze wet bedoeld om “de bescherming van waardevolle locaties in het historische centrum te verzekeren”.

Cultuurverschil

Het besluit is een logisch gevolg van de cultuurbotsing die dagelijks gaande is in Rome. Inwoners van Rome eten en drinken namelijk zelden op straat. Zij begeven zich daarvoor in cafés en restaurants, in tegenstelling tot de duizenden toeristen die wekelijks door de straten van de historische stad lopen.

Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijke wet wordt doorgevoerd in Italië. In Venetië bestaat een soortgelijke wet die snacks verbiedt op onder meer het San Marcoplein en ook in Florence en Bologna kun je een boete verwachten als je eet bij historische monumenten.

De wet wordt niet door iedereen in Italië gewaardeerd. Zo laten mensen weten dat Rome met grotere problemen kampt, zoals een enorme hoeveelheid aan afval op de straten en het feit dat auto’s dubbel of zelfs driedubbel mogen parkeren. “Toeristen gaan lastigvallen als ze hun lunch uit een zak aan het eten zijn is echt wel het minste van onze zorgen,” aldus een lid van de linkse Democratische Partij van Italië.

Bron: The Christian Science Monitor
Beeld: Aaron Logan via Wikipedia

Meer lezen

Tijdvakken

Landen