Rijst werd 9400 jaar geleden al verbouwd

Archeologen hebben in China rijstkorrels gevonden die al tienduizend jaren geleden werden verbouwd. Tot nu toe werd gedacht dat rijst pas later werd verbouwd. De rijstkorrels werden ontdekt dichtbij de Yangtze rivier bij het dorp Shangshan. Ook andere gebieden in China claimden de oudste rijst te hebben. De nieuwe studie naar het verbouwen van rijst wijst dus anders uit.

Verbouwen van rijst

Het verbouwen van gewassen was voor de mensen een van de belangrijkste innovaties. Hierdoor waren ze in staat om op één plek te leven, in plaats van een nomadisch bestaan. De eerste wilde rijst zou oorspronkelijk uit Australië komen. Meerdere plekken in China claimen de eerste plek te zijn waar rijst werd verbouwd, zoals enkele zuidelijke plekken in de Himalaya. Deze nieuwe studie wijst dus uit dat bij de Yangtze rivier de eerste rijst werd verbouwd.

Shangshan

Al in 2000 begonnen Chinese archeologen met het onderzoeken van Shangshan. Hier vonden ze rijst in potten en stenen gereedschappen om te rijst te vermalen. De rijst zou ongeveer 9400 jaar oud zijn. Aan de hand van deze rijst en de gereedschappen stelden de archeologen vast dat de mensen die hier woonden de rijst zelf verbouwden, en niet alleen van de bestaande planten oogstten. Een team onder leiding van Xinxin Zuo, een natuurkundige van de Chinese Universiteit in Beijing, vergeleek de rijstkorrels met andere materialen van 10.000 jaar geleden, het begin van het Holoceentijdperk. Hierin werden overeenkomsten gezien.


Uiteindelijk heeft de rijst zich vanuit China over Azië en Europa verspreid. In de oudheid werden al schepen met rijst naar Griekenland gebracht. Ook de moren brachten rijst mee naar Spanje. Maar pas in de vijftiende eeuw werd rijst in Europa echt meer gegeten, dankzij de ontdekkingsreizen naar Azië.

Bronnen:

Axios.com: rice 9400 years ago
Cosmosmagazine.com: rice china
Theatlantic.com: rice domestication


Afbeelding:

Wikipedia.org: Rice field

Meer lezen
Tijdvakken
Landen