Resten van jaguar en bever in bodem van Mill
Tijdens opgravingen in het Noord-Brabantse plaatsje Mill zijn enkele opmerkelijke vondsten gedaan. Het betreft een grote knipkies van de uitgestorven Europese jaguar en een kies van een bever. Beide zijn de oudste vondsten van hun soort die ooit gedaan zijn.
De kiezen werden onderzocht door een team paleontologen van NCB Naturalis Leiden, Universiteit Utrecht, Natuurhistorisch museum Rotterdam en Oertijdmuseum Boxtel. Ze werden gevonden bij enkele waterplassen in Mill, die nu het recreatiegebied De Kuilen vormen. De plassen zijn ontstaan na het winnen van het zogenaamde groenzand dat wordt gebruikt in de wegenbouw. In het zand zijn doorgaans veel fossielen te vinden.
De kiezen werden gevonden tijdens het zeven van het groenzand. Na onderzoek leek een van de kiezen afkomstig van de linkeronderkaak van een grote katachtige. De kies werd vergeleken met soortgelijke vondsten in Europa, waarna bleek dat het om een Europese jaguar ging. Deze jaguars leefden pakweg 1,5 miljoen jaar geleden en waren groter dan hun soortgenoten uit Zuid-Amerika.
Een andere vondst was de kies van een bever. Vrijwel gelijktijdig werd een tweede kies gevonden tijdens het zandzeven op het terrein bij het Oertijdmuseum te Boxtel. De kiezen zijn gedateerd op drie tot vier miljoen jaar oud, waarmee het de oudste beverresten uit Nederland ooit gevonden zijn.
Bron: Omroep Brabant