Residentie van Japanse edelman opgegraven
Japanse archeologen hebben de residentie van een Japanse edelman opgegraven. Dat meldt het Kyoto City Archaeological Research Institute. Het gebouw stamt waarschijnlijk uit de negende eeuw en behoorde aan iemand van zeer hoge rang, die waarschijnlijk dichtbij de keizer stond.
Heian-kyo, Kyoto en Tokyo
Het gebouw werd opgegraven bij Heian-kyo, het tegenwoordige Kyoto. Aan het einde van de achtste eeuw besloot keizer Kanmu op deze plaats een nieuwe hoofdstad te laten bouwen, gebaseerd op een Chinees voorbeeld. De stad strekte zich uit over zo’n twintig vierkante kilometer, in een zorgvuldig uitgestippeld rasterpatroon. Heian-kyo bleef de hoofdstad tot Edo (Tokyo) deze functie overnam in 1869. Al daarvoor verschoof het werkelijke machtscentrum steeds maar op papier bleef Heian-kyo de hoofdstad, en strikt genomen is het dat nog steeds aangezien wettelijk nooit is vastgelegd dat Tokyo deze functie overnam.
De residentie van de edelman
De residentie zelf beslaat zo’n 21 bij 9 meter en werd waarschijnlijk gebouwd gedurende de vroege negende eeuw. Houten pilaren vormden het fundament voor het verdere bouwwerk. Vanwege de grootte van het huis vermoeden de onderzoekers dat het om een edelman gaat, met de rang van sanmi of hoger, vergelijkbaar in status en invloed met een tegenwoordig kabinetslid. Volgens professor emeritus antieke geschiedenis Ryohei Nishiyama (Kyoto University) was de eigenaar van het huis hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan keizer Saga. Het dure groen-geglazuurd en as-geglazuurd aardewerk dat gevonden werd bij de opgraving van het gebouw suggereert een vertrouwens- of familieband. Het aardewerk wordt voornamelijk gevonden bij plaatsen die een connectie met de keizer hadden.
Keizer Saga en de Heionperiode
Keizer Saga regeerde van 809 tot 823 over delen van Japan. Volgens de legende was hij de eerste keizer die thee dronk. Onder zijn bewind werd de Shingon-stroming binnen het boeddhisme machtiger. Saga bevorderde kunsten als kalligrafie, poëzie en literatuur en was daarmee een typische keizer van de Heionperiode (794-1185), die veel Chinese invloeden kende, maar waarin eveneens de Japanse hofcultuur tot grote bloei kwam. Saga verbood het eten van vlees (behalve gevogelte en vis) en schafte de doodstraf af. Hij kreeg bijna vijftig kinderen, die de Minamoto clan vormden, een van Japans vier antieke clans.
Bronnen:
https://archaeologynewsnetwork.blogspot.nl
Abe, C. (2003) Impurity and Death: A Japanese Perspective (Universal-Publishers)
Brown, D.M. en Ichiro Ishida (1979) The Future and the Past: A Translation and Study of the Gukanshō, an Interpretative History of Japan Written in 1219 (University of California Press)
Hall, John Whitney (1988) The Cambridge History of Japan. (Cambridge University Press)
Sakya, M. (2011) Current Perspectives in Buddhism: Buddhism today : issues & global dimensions (Cyber Tech Publications)
Afbeelding:
By http://www.geographicus.com/mm5/cartographers/japanese.txt [Public domain], via Wikimedia Commons