Geen foto

Rendierinscriptie is oudste rotskunst Groot-Brittannië

De kust van Gower. De inscriptie van een rendier op een muur van de Cathole Grot in het zuiden van Wales blijkt de oudste rotskunst van Groot-Brittannië te zijn. Dit kwam naar voren uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Bristol.

De afbeelding werd in september 2010 gevonden door archeoloog George Nash in een grot op het schiereiland Gower. Eerder onderzoek wees uit dat de prehistorische kunst 12.500 tot 14.500 jaar oud is. Uit recent uraniumonderzoek bleek dat de nieuwe minimale ouderdom vastgesteld kan worden op 14.505 jaar, met een foutmarge van 560 jaar. Dit maakt de rotskunst de oudste van Groot-Brittannië en misschien wel van Noordwest-Europa.

Het rendier is op een druipsteen gekrast met behulp van een werktuig met een scherpe punt, vermoedelijk van vuursteen. Ook is af te leiden dat de maker het kunstwerk met zijn of haar rechterhand heeft gemaakt. Het dier heeft een lange torso en is ingetekend met verticale en diagonale lijnen, terwijl de poten en het gewei uit simpele lijnen bestaan.

De kalkstenen kliffen langs de kust van Gower staan bekend om hun archeologische belang. Hier is onder andere in 1823 de Red Lady of Paviland aangetroffen. Later bleken dit, in plaats van vrouwelijke resten, de overblijfselen van een jongeman te zijn. Het is met 29.000 jaar het oudst bekende menselijke graf in West-Europa.

Bron: BBC

Meer lezen