Geen foto

‘Recept’ voor Maya Blauw achterhaald

Afbeelding van een krijger met Maya BlauwDe oude Maya’s gebruikten een karakteristieke, levendige en zeer duurzame kleur blauw voor het beschilderen en decoreren van paleismuren, aardewerk, handschriften en waarschijnlijk ook menselijke offers. Na eeuwenlang gissen claimt een groep Spaanse wetenschappers nu de bereidingswijze voor dit zogeheten Maya Blauw te hebben ‘gekraakt’.

Onder Maya-specialisten was al langer bekend dat de twee hoofdbestanddelen van het intens blauwe verfmengsel bestonden uit een plantaardige indigo-kleurstof en ‘palygorskite’, een bepaald soort klei. Het antwoord op de vraag hoe de Maya’s hiermee precies hun onvergankelijke verf maakten, bleef echter altijd in nevelen gehuld. Uit het rapport dat de Spaanse onderzoekers presenteerden in Microporous and Mosoporous Materials, blijkt dat zij een nieuw pigment in het Maya Blauw hebben ontdekt, dat volgens hen de sleutel vormt tot het doorgronden van het verfrecept. Dit nieuwe pigment wordt ‘dehydroindigo’  genoemd.

“Indigo is blauw, maar dehyndroindigo is geel. De aanwezigheid van beide pigmenten in variabele hoeveelheden verklaart de min of meer groene glans die Maya Blauw in zich draagt”, aldus Antonio Doménech, een onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Valencia. Doménech vermoedt dat de Maya’s de gewenste tint wisten te verkrijgen door het mengsel bloot te stellen aan verschillende hoge temperaturen, bijvoorbeeld door meer of minder hout aan het vuur toe te voegen.
De Spaanse onderzoekers hebben aangegeven dat ze met een nauwkeurige analyse van de chemische relatie tussen de pigmenten en de klei nog willen achterhalen hoe het kan dat Maya Blauw zo opvallend weerbaar is.

Heilige Cenote
Tot de meest opmerkelijke archeologische vondsten die met Maya Blauw te maken hebben, behoort een blauwe modderlaag van maar liefst vier meter op de bodem van een natuurlijk gevormde sinkhole, de ‘Heilige Cenote’. Deze raadselachtige ontdekking werd in 1904 gedaan bij het beroemde pre-Columbiaanse Mayagebied Chichen Itzá op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Vandaag de dag wordt aangenomen dat de blauwe kleur afkomstig is van (de kledij van) menselijke offers, die als onderdeel van bepaalde rituelen in de put waren gegooid.

Bron: Livescience

Meer lezen
Thema's