Real life Jurassic Park niet meer mogelijk
Volgens de recent bekendgemaakte onderzoeksgegevens van de bederfsnelheid van DNA is het inmiddels onmogelijk om nog een ‘real life’ Jurassic Park na te bootsen. Dat wil zeggen, het DNA van de dinosauriërs is al te lang dood om de wezens nog te kunnen klonen.
Het was voorheen onbekend hoe lang DNA goed bleef. Om die reden konden onderzoekers niet met zekerheid vaststellen of ze DNA van een miljoen jaar oud of meer konden herstellen. De oudste DNA overblijfselen die ooit zijn gevonden zijn die van bevroren insecten en planten in Groenland. Dit DNA is zo’n 800.000 jaar oud.
Op basis van ruim 158 beenbotten van moa’s - een uitgestorven niet-vliegende vogelsoort - van ca. 600 - 8.000 jaar oud hebben onderzoekers in Australië nu weten vast te stellen wat de bederfsnelheid van DNA is. Hoewel er talloze factoren meespelen die deze snelheid beïnvloeden, waaronder temperatuur, blootstelling aan zuurstof en andere omgevingsfactoren, was het volgens de onderzoekers met de moabotten mogelijk om het bederven van het DNA te vergelijken omdat de moa’s allemaal uit hetzelfde gebied komen, maar niet uit dezelfde tijd stammen.
Een miljoen jaar
Volgens het onderzoek is de halveringstijd van DNA 521 jaar. Dit houdt in dat de helft van de DNA-strengen na 521 jaar na het overlijden van het wezen afbreken, waarna de helft van de overgebleven strengen nog eens 521 jaar later bederven, enz. Volgens de onderzoekers verloopt dit proces vierhonderd keer langzamer dan simulatie-experimenten hadden voorspeld. In een ideaal geval zouden alle DNA-strengen in een bot na ongeveer 6,8 miljoen jaar zijn bedorven.
“Als deze bederfsnelheid accuraat is, dan voorspellen we dat DNA-fragmenten van voldoende lengte afkomstig van een bevroren gefossiliseerd bot van ongeveer een miljoen jaar oud behouden kunnen worden,” aldus één van de onderzoekers. Er is echter meer onderzoek nodig om andere variabelen die DNA af kunnen breken vast te stellen.
Hoe het ook mag wezen, het onderzoek duidt aan dat het DNA van dinosauriërs, die tot 65 miljoen jaar leefden, hoogstwaarschijnlijk onbruikbaar is. Het verslag van het onderzoek staat gepubliceerd in het wetenschapsjournaal Proceedings of the Royal Society B.
Bron: Discovery News