Raatakker in Hilversum is unieke archeologische vondst
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft op de Hoorneboegse heide ten zuiden van Hilversum een oude raatakker ontdekt. Deze landbouwsystemen uit de oudheid worden maar zelden aangetroffen en zijn vooral in het westen van Nederland een onbekend fenomeen. Het heideveld waar het onderzoek plaatsvindt, is eigendom van het Goois Natuurreservaat (GNR).
Het onderzoek startte met een klein booronderzoek naar aanleiding van een melding van een inwoner van het Gooi, de heer Wortelboer. Hij ontdekte vierkante patronen op de Actuele Hoogtekaart Nederland, die kunnen duiden op een oud akkersysteem waarbij men aangeengesloten vierkante velden ontgonnen. Het onderzoek van de RCE bevestigt deze theorie.
De raatakkers, ook wel Celtic Fields genoemd, komen in Nederland voor vanaf ca. 1200 voor Christus tot 200 na Christus. Dergelijke velden zijn met name bekend van de zandgronden in Drenthe en op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. De raatakker die nabij Hilversum is gevonden, is de meest westelijke in ons land en ligt deels op een beschermd archeologisch rijksmonument. Het akkerstelsel beslaat enkele tientallen hectaren.
Het GNR gaat samen met de RCE en gemeente Hilversum onderzoeken hoe het akkercomplex beheerd kan worden. Het RCE benadrukt met de ontdekking de noodzaak van het beschermen en zorgvuldig beheren van de natuurgebieden in het Gooi, zowel uit respect voor het werk van onze voorouders, als voor het overdragen van de geschiedenis aan een nieuwe generatie.
Bron: Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Foto: De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 2012