Geen foto

Raadsel rond Britse meteoriet opgelost

Chondriet van de meteorietregen van 1960 in Burkina FasoJarenlang stelde een 93 kilo wegende meteoriet archeologen voor een raadsel. Ze begrepen niet hoe de steen, die gevonden werd in het Britse Wiltshire, daar terecht was gekomen of waar hij ooit voor gediend had. Professor Colin Pillinger van de Britse Open University denkt nu dat een 18e-eeuwse archeoloog verantwoordelijk is voor het mysterie.

Het buitenaardse gesteente, dat ruim anderhalve meter lang is en ongeveer net zoveel weegt als een babyolifant, kwam mogelijk al ruim 30.000 jaar geleden terecht op de aarde. De steen is een zogenaamde ‘chondriet’, wat inhoudt dat het gevormd werd tijdens de beginperiode van het zonnestelsel.

Vermoedelijk is de steen beschermd gebleven tegen erosie door de intrede van de IJstijd. “De enige meteorieten die zo lang intact zijn gebleven op aarde werden gevonden op Antarctica en, meer recent, in de Sahara”, aldus Pillinger. “Maar ook Groot-Brittannië was bedekt onder een dikke laag ijs tijdens de ijstijd van 20.000 jaar geleden”.

Druïdes

Eeuwen later werd de meteoriet gevonden door de oude Keltische orde van de druïdes, zo vermoedt Pillinger.  Volgens zijn hypothese gebruikten de druïdes het buitenaardse gesteente voor de bouw van een grafkamer in de omgeving van Stonehenge. “De druïdes hechtten net zoveel belang aan hun grafkamers als de Egyptenaren aan hun piramides”, aldus Pillinger.

In de 18e eeuw zou de meteoriet tijdens de uitgraving van deze begraafplaatsen ontdekt zijn. Waarschijnlijk heeft de betrokken archeoloog vervolgens besloten de bijzondere steen mee naar huis te nemen, waardoor de meteoriet terechtkwam in een tuin in Wiltshire. Hier werd het gesteente vervolgens enkele jaren geleden voor de derde keer ontdekt, ditmaal door lokale inwoners.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's