Publieksdag verkenning 18e eeuws wrak in Dronten

Lelystad – Op zaterdag 20 augustus kan jong en oud van 11.00 tot 16.00 uur met eigen ogen zien hoe een scheepswrak uit de 18e eeuw wordt verkend bij de Stobbenweg in Dronten. Flevoland is het grootste droge scheepskerkhof ter wereld, met zo’n 430 scheepswrakken. Maar slechts af en toe wordt een scheepswrak verkend of opgegraven. De publieksdag biedt een unieke kans om kennis te maken met bijzonder cultureel erfgoed van Flevoland. De activiteit is onderdeel van de opgraving die nog tot en met 26 augustus duurt en die wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland. Dit is een samenwerkingsverband tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De verkenning heeft als doel meer te weten te komen over het schip: wat voor soort schip het was en of er inventaris aanwezig is. Het wrak wordt gedeeltelijk blootgelegd. Er wordt specifiek onderzoek gedaan naar de houtkwaliteit van het schip. De verkenning wordt in twee delen gedaan.

Fluitschip of driemaster

In de eerste helft van juli 2016 is het eerste deel afgerond. Tijdens deze verkenning is gebleken dat het om een groot schip, mogelijk een fluitschip of driemaster gaat met een lengte van minimaal 26 meter. De voor- en achtersteven hebben een loden bekleding, wat kenmerkend is voor zeegaande schepen. De grootte van het schip en de constructiekenmerken wijzen er ook op dat het schip over de oceanen voer. Uit jaarringonderzoek is gebleken dat het wrak is gemaakt van hout dat tussen 1735 en 1741 is gekapt. Het schip is dus daarna gebouwd en het hout komt uit Midden-Duitsland.

Verkenning

Op 15 augustus startte het tweede deel. De onderzoekers brachten het achterschip nauwkeurig in kaart , dat wil zeggen: opmeten, tekenen en beschrijven. Gehoopt wordt dat de gegevens over constructie en vorm van het achterschip door middel van vergelijking met andere scheepswrakken, uitsluitsel kunnen geven over het type schip. De verkenning eindigt op 26 augustus.

Programma & praktische informatie

Tijdens de publieksdag zal het blootgelegde achterschip te zien zijn en worden enkele vondsten uit het wrak getoond waaronder gietijzeren kogels. Iedereen kan vragen stellen aan de archeologen, die zullen vertellen over hun bevindingen tot nu toe. Het verdient de voorkeur om, indien mogelijk, met de fiets te komen. Kijk op www.nieuwlanderfgoed.nl voor de uitgebreide routebeschrijving. Mensen die met de auto komen, krijgen ter plekke aanwijzingen voor de locaties waar kan worden geparkeerd. Let op de weersvoorspellingen: het kan nodig zijn om laarzen aan te trekken.

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de verkenning uit met een team van studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.

Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar Maritieme Archeologie prof. dr. André van Holk (projectleider). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF, http://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.

Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team  van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar Maritieme Archeologie prof. dr. André van Holk (projectleider). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF, http://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.

Bron:  Nieuwland Erfgoed 

Bronvermelding afbeeldingen: IFMAF

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen