Luchtfoto opgraving IFMAF Lelystad

Publieksdag opgraving scheepswrak in Lelystad

Luchtfoto opgraving IFMAF Lelystad Aan de Vogelweg in Lelystad zijn archeologen en studenten van de International Fieldschool voor Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) bezig het wrak van een vrachtschip uit de Tachtigjarige Oorlog op te graven. Op 16 juni 2012 vindt er een speciale publieksdag op de locatie plaats.

Tijdens de publieksdag geven de archeologen uitleg over het scheepswrak uit de 16e eeuw en de vondsten die tot dan toe gedaan zijn. Ook demonstreren zij een digitale tekenarm. Hiermee tekenen de archeologen, op basis van metingen, het scheepswrak in 3D.

De opgraving van het scheepswrak, dat net onder het maaiveld ligt, is vorig jaar al begonnen. Er zijn toen zeer interessante vondsten gedaan, maar er waren genoeg onbeantwoorde vragen om de opgraving dit jaar voort te zetten. “Tot nu toe weten we dat het schip gebouwd is in 1553,” aldus bijzonder hoogleraar André van Holk. “Het is gekapseisd, waarschijnlijk tijdens een zware storm. Dat kunnen we zien aan de schade in het schip. We hebben een uitgebreide uitrusting en inventaris gevonden, opvallend zijn de drie rapieren (degens) en houten tonnen gevuld met ongebluste kalk.”

“Helaas kunnen we in dit stadium nog niet zeggen of het gaat om een geuzenschip of een Spaans schip,” vervolgt Van Holk. “Maar zeker is dat het uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog is. En de vondst van een kieuwdeksel onder het achterschip vertelt ons dat dit onfortuinlijk gezonken schip op een nog onfortuinlijkere vis terecht is gekomen.”

De opgraving vindt plaats aan de Vogelweg 10 (achter Lelystad Airport). Bezoekers kunnen parkeren in de berm naast de rijbaan langs de Vogelweg. De publieksdag is gratis toegankelijk en voor kinderen is er een speciale verhalenwedstrijd.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen