Publieksdag IFMAF verkenning Dronten

Op zaterdag 20 augustus kunnen mensen kijken hoe een verkenning in zijn werk gaat. Van 11.00 tot 16.00 uur kan het publiek meekijken als het team van archeologiestudenten, onderzoekers en medewerkers aan het werk is. Er wordt vlakbij de Stobbeweg in Dronten gewerkt aan de verkenning van een middelgroot vrachtschip uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Verkenning scheepswrak

Het wrak werd eerder onderzocht in 2004, maar er is weinig informatie over het schip bekend. Met deze verkenning hoopt het IFMAF team meer te weten te komen over het schip: wat voor soort schip het was en of er inventaris aanwezig is. Er wordt specifiek onderzoek gedaan naar de houtkwaliteit van het schip. Tijdens de verkenning van 2004 is het hout onderzocht en door het hout nu opnieuw te onderzoeken, is goed te monitoren welke effecten diverse veranderingen in de omgeving op de kwaliteit van het hout hebben gehad. Te denken valt aan de aanleg van de Hanzelijn (de daling van het grondwaterpeil). De verkenning wordt in twee delen gedaan: van 4 t/m 15 juli en van 15 t/m 26 augustus.

Publieksdag

De publieksdag is op zaterdag 20 augustus van 11.00 uur tot 16.00 uur. De locatie is vlakbij de Stobbeweg in Dronten. Hier ziet u borden die wijzen naar de plek van de verkenning. Het terrein ligt in het bos, vlakbij een elektriciteitsmast (niet ver van het spoor).

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de verkenning uit met een team van studenten, onderzoekers en amateur-archeologen van AWN. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en -onderzoek te versterken.

De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF, http://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.

www.nieuwlanderfgoed.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen