Publiekelijke opgraving Pieckepoort in Den Bosch

De komende drie maanden worden de fundamenten van de Middeleeuwse Pieckepoort in Den Bosch blootgelegd. Wethouder Huib van Olden gaf 19 april het startsein door de eerste zandlaag met een graafmachine weg te scheppen.

Vertraging opgraving wegens verdacht materiaal

De fundamenten van de Pieckepoort, ook wel Vughterpoort genoemd, worden onder toeziend oog van het publiek opgegraven. Twee dagen na het startsein werd de opgraving stilgelegd omdat er verdacht materiaal, mogelijk asbest, werd aangetroffen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de grond gesaneerd moet worden voordat er verder gegraven kan worden. De vrijwilligers die de opgraving grotendeels voor hun rekening zouden nemen, kunnen voorlopig niet aan de slag.

Middeleeuwse Pickepoerte

Den Bosch behoort tot een van de oudste steden van Nederland, in 1184 kreeg de plaats stadsrechten. Wanneer de poort is gebouwd is onbekend. Dat het om een oude poort gaat is duidelijk, de naam Pickepoerte is terug te vinden in de Stadsrekeningen van 1399. De Pieckepoort was in de middeleeuwen één van de toegangen tot de stad Den Bosch. Het zag er uit als een kasteel met twee torens met daar dwars doorheen een doorgang.

Stadsuitbreiding

De Pieckepoort heeft in de loop van de eeuwen schade geleden door strijd en herbouw. In 1874 werd de vestingstatus van Den Bosch opgeheven waardoor de stad kon uitbreiden. De nog zichtbare delen van de poort sneuvelden rond 1890 bij de stadsuitbreiding.

www.bd.nl/
www.omroepbrabant.nl/

Meer lezen