Prehistorische zeemannen op zoek naar obsidiaan
Een recentelijk onderzoek wijst uit dat mensen van voor het eind van de laatste ijstijd al over de Egeïsche Zee reisden om vulkanisch steen top te graven voor hun gereedschap en wapens.
Deze ontdekking werd gedaan door een nieuwe techniek waarmee ze obsidiaan, een zwart glasachtig mineraal van vulkanisch oorsprong, kunnen dateren. De obsidiaan was gevonden in de Franchthi grot op Peloponnesos. Zo bleek de prehistorische mens ca. 15.000 jaar terug obsidiaan te mijnen in de Middellandse Zee en de waardevolle grondstof van het eiland Melos naar Griekenland te verschepen.
“Obsidiaan was een waardevol en natuurlijk glassteen die alleen maar op Melos te vinden was, en een kleine hoeveelheid op Antiparos en Yali,” aldus Nicolaos Laskaris van de Egeïsche Universiteit. “Vanaf daar werd het over de hele Egeïsche Zee en het continent verspreid door handelsnetwerken.”
Om aan zulk gereedschap te komen nog voor de Bronstijd, moest men dus naar plaatsen als Melos. Daar was uiteraard een boot voor nodig. Het bewijs dat de prehistorische mens nog voor het einde van de laatste ijstijd over de Egeïsche Zee reisde, komt in de vorm van artefacten van obsidiaan die gevonden zijn in de Franchthi grot op Peloponnesos - ver van het eiland Melos vandaan.
“Ze waren weldegelijk zeemannen, vooral in het Egeïsche gebied sprongen ze als kikkers van eiland naar eiland tot aan Klein-Azië en Griekenland,” vertelt Laskaris. “Aanvankelijk waren er alleen nog maar artefacten van obsidiaan in de grot gevonden van ca. 8.500 jaar voor Christus, tot nu. Het recentelijk gevonden obsidiaan is bewijs dat er al eerder contact was met de kustlocaties.”
Eerder deze maand werd er al onderzoek gedaan naar gereedschappen die gevonden zijn in het Middellandse Zee gebied. Onderzoekers wezen door middel van een creatieve onderzoeksmethode uit dat de Homo Erectus van 130.000 jaar geleden al over de zee reisden. Klik hier voor dat bericht.
Bron: US News Science