Geen foto

Prehistorische voetafdrukken gevonden in Wales

In Wales zijn er prehistorische voetafdrukken gevonden.Op één van de stranden in het bestuurlijke graafschap Ceredigion in het westen van Wales heeft een team van archeologen enkele gefossiliseerde voetafdrukken gevonden die waarschijnlijk uit de bronstijd stammen. In een race tegen de klok probeert het team de sporen in het turf te analyseren, voordat het tij keert.

De archeologen, afkomstig van de Universiteit van Wales Trinity St. David, vermoeden dat de afdrukken 3.000 tot 4.000 jaar oud zijn. Ook heeft het team enkele gaten in het turf gevonden, waar mogelijk palen voor een verhoogd pad in zaten. Indertijd lag de kust een eind verder naar het westen en was het gebied waarschijnlijk een kwelder (zoutmoeras).

In het verleden zijn ten noorden van de site enkele bossen onder het water gevonden. De vader van één van de archeologen is erg geïnteresseerd in deze bossen en was afgelopen februari aanwezig op het strand. “Om verscheidene redenen zijn de patronen van de zandbewegingen tijdelijk veranderd, waardoor het zand op dit deel van het strand weggespoeld is,” legt zijn zoon Martin Bates uit. “Hij merkte de afdrukken op en vertelde me dat ze niet natuurlijk oogden.”

Bates legt uit dat dit het eerste bewijs voor menselijke bewoning in dit gedeelte van Groot-Brittannië is. Hij vermoedt dat het team nog enkele maanden de tijd heeft om monsters van de afdrukken te nemen, voordat het zand alles weer bedekt.

Bijzondere vondst

Het team heeft verscheidene voetafdrukken gevonden, waaronder die van veedieren en mogelijk van een beer. De meest opmerkelijke afdruk is die van een vierjarig kind. “We kunnen zelfs de tenen zien,” aldus Bates. “Ik kan staan waar dit kind 4.000 jaar geleden ook stond. Ook al hebben we allebei een ander uitzicht gehad, de intimiteit van die gedachte is bijzonder.”

Het team vond tevens een verzameling prehistorische gereedschappen, twee vuurstenen, het skelet van een oeros en een stuk gewei. Men vermoedt dat ongeveer 5.000 tot 4.500 jaar geleden er een bos groeide nabij de vindplaats. Het gebied zou vervolgens langzamerhand verzadigd zijn geraakt met water.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken