Geen foto

Prehistorische bloem bloeit na 32.000 jaar

Wetenschappers hebben een prehistorisch zaadje uit laten bloeien.Een team van Russische wetenschappers heeft enkele jaren terug vruchten en zaden gevonden in een 32.000 jaar oud eekhoornhol in het ijs in Siberië. Zij ontdooiden de Arctische zaden, plantten ze en zowaar groeiden enkelen uit tot een bloem. Tot nu toe was de oudste bloem een dadelzaadje uit Israël dat na tweeduizend jaar uitbloeide.

Het gaat om een witte bloem die overeen komt met bloemen die groeien in het noordoosten van hedendaags Siberië, de Sylene stenophylla. De uitgebloeide plant zou zelfs levensvatbare zaden met zich meedragen.

De bloemzaden werden gevonden in bevroren holen van eekhoorns en zijn gedateerd op 32.000 jaar oud. De holen zijn tijdens de ijstijd volledig vast komen te zitten met ijs, waardoor de holen afgesloten werden van water en lucht. Dit zorgde voor een goed behoud van de zaden op een temperatuur van -7 graden Celsius. “Als we geluk hebben, kunnen we zelfs bevroren eekhoornweefsel vinden,” aldus een van de wetenschappers.

Het experiment wordt door sommige biologen met argusogen aangekeken omdat extreem lang behoud van zaden zeldzaam is. Als de claim van de Russische wetenschappers echter waar blijkt te zijn, kunnen andere bevroren (planten)soorten misschien weer in het leven worden geroepen.

Bron: New York Times

Meer lezen
Landen