Geen foto

Prehistorie: Kannibalisme als overlevingsstrategie

Prehistorische mensachtigen als de Neanderthaler en de Homo antecessor aten hun gestorven stamgenoten op. Die conclusie trekken wetenschappers Yolanda Fernandez-Jalvo and Peter Andrews die (vermoedelijke) menselijke bijtsporen vonden op prehistorische botten. De onderzoekers, die hun bevindingen publiceren in het januarinummer van het Journal of Human Evolution, vermoeden dat er sprake is van een overlevingsstrategie.

Volgens Fernandez-Yalvo had het kannibalisme geen rituele achtergrond, maar waren er praktische redenen. Met een voorraad vlees van het lichaam van een dode stamgenoot kon de prehistorische mens zichzelf een tijdje vrijaf geven van de gevaarlijke jacht. Door zijn stamgenoot op te eten, verkleinde hij bovendien het gevaar dat roofdieren af zouden komen op het dode lichaam.

Fernandez-Jalvo en Andrews onderzochten voor hun onderzoek circa 12.000 jaar oude botten uit een grot in het Engelse Somerset. Om vast te stellen welke bijtpatronen mensachtigen achterlaten op botten, lieten ze vier testgroepen kauwen op dierenbotten.

Bronnen: Nu.nl, Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken