Poolse ‘vampiers’ waren waarschijnlijk lokale bewoners
De mensen die werden gevonden met sikkels en stenen boven hun lichaam zijn waarschijnlijk niet begraven met die voorwerpen omdat men dacht dat het hier om vampiers ging. Toch concluderen Lesley Gregoricka en zijn collega’s dat in een op 26 november gepubliceerde studie in het tijdschrift PLOS ONE.
Gehandhaafde gebruiken
In het noordwesten van Polen bleven oude begravingsrituelen tot ver in de 17e en 18e eeuw gehandhaafd. Zij die bij hun dood mogelijk vampier konden worden werden daarom op een speciale manier begraven. Dit lijkt ook het geval bij de zes graven die recent op een oude begraafplaats werden gevonden.
Waarschijnlijk, zo concluderen de onderzoekers, zorgde hun vreemde levensstijl of de manier waarop zij zijn gestorven ervoor dat zij als zodanig werden begraven. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de eersten zijn geweest die een bepaalde epidemische ziekte opliepen.
Echte Vampiers?
Of het hier om een geloof in vampiers gaat is echter nog niet bewezen. Andere onderzoekers die niet bij de vondst betrokken waren melden dat er een groot geloof was in nog veel meer andere mythische wezens waarin de mensen konden veranderen en dat het zeker niet direct vampiers hoeven te zijn.
Ook zouden deze lijken dan niet begraven worden tussen de rest van de inwoners. Mogelijk werden de stenen enkel neergelegd om eenzelfde reden als de Grieken, die hun overledenen geld meegaven om de dodenwereld te kunnen bereiken.
Dat onderzoek aantoont dat de ‘vampiers’ uit de streek kwamen, lijkt ook te spreken voor een andere verklaring. Meestal kregen buitenstaanders immers de schuld voor de ellende die een gemeenschap overkwam. Mogelijk is het woord vampier in de studie enkel gebruikt om de aandacht te trekken.