Planten veroorzaakten ijstijd
De eerste planten ontstonden 455 miljoen jaar geleden en veroorzaakten een ijstijd. Dat vermoeden een aantal wetenschappers die een studie uitvoerden naar de invloed van mos op het klimaat. Deze plantensoorten veranderden de koolstofhuishouding van de atmosfeer, beweert het rapport.
Voordat planten de planeet bedekten, bevond zich een grote hoeveelheid CO2 in de lucht – zo’n 14 tot 22 keer meer dan nu het geval is. De gemiddelde temperatuur lag hierdoor vijf graden hoger dan vandaag de dag. Het klimaat veranderde zo’n 455 miljoen jaar geleden echter vrij abrupt: gletsjervorming vond plaats en ijs bedekte grote landmassa’s. Lange tijd was dit een mysterie voor geologen. Een aanleiding voor de extreme daling in temperatuur leek niet aanwezig.
De chemische afbraak van silicaat in stenen draagt bij aan de toename van CO2 in de atmosfeer. Zo’n 95% van de aardkorst bestaat uit silicaat; het is een groep mineralen die zijn opgebouwd uit SiO4-tetraëders. De natuurlijke afbraak hiervan is versneld door de komst van planten, meent het onderzoek, waardoor de hoeveelheid koolstofdioxide rap toenam.
Mos was een van de eerste plantensoorten die op stenen groeide. Middels een experiment is vastgesteld dat mos een grote versnelling teweegbrengt in het vrijkomen van CO2 uit gesteente. Computermodellen die uitgingen van een begroeiing van mos over 15% van het aardoppervlak gaven als resultaat dat het koolstofdioxidegehalte afnam tot acht keer lager dan het huidige CO2-niveau. “Mos versnelde duidelijk de erosie van het gesteente”, meent Charles Wellman, paleobotanist van de Universiteit van Sheffield.
Binnen de aardwetenschappen zal deze theorie kritisch onderzocht worden.
Bron: Science Mag