Piramide van Egyptische vizier ontdekt
Belgische archeologen die zijn verbonden aan de universiteiten van Brussel en Luik hebben in Luxor, het oude Thebe, een drieduizend jaar oude piramide aangetroffen. Restanten van de kleistenen piramide werden blootgelegd tijdens opgravingen op de heuvel van Sjeik Abdel Qurna.
Het onderzoeksteam gaat er vanuit dat de piramide, die oorspronkelijk vijftien meter hoog was, destijds is gebouwd voor een regeringsadviseur van farao Ramses II (1279-1213 voor Christus). In de lemen bakstenen zijn namelijk reliëfs te zien die erop wijzen dat de piramide toebehoorde aan een vizier genaamd Khay. Eén van de reliëfs verbeeldt de aanbidding van een godheid door de eigenaar van de piramide.
In het oude Egypte was ‘vizier’, een term die was ontleend aan de Perzen, de benaming voor een hooggeplaatste functionaris. Ten tijde van de heerschappij van Ramses II over Opper- en Neder-Egypte vervulde Khay deze functie ongeveer vijftien jaar. Over zijn leven en werk was al één en ander bekend bij Egyptologen dankzij verscheidene documenten, maar tot op heden was het een raadsel op welke locatie zijn graftombe zich bevond.
Thebe maakte tussen de 20e en 13e eeuw voor Christus een bloeiperiode door en gold als één van de belangrijkste steden in Opper-Egypte. Het hedendaagse Luxor is vanwege zijn vele tempelcomplexen en ruïnes een populair oord voor zowel archeologen als toeristen.
Bron: Emirates 24/7