Geen foto

Pillen uit de oudheid bieden nieuwe inzichten

Foto: Harry A. AldenUit een 2.000 jaar oud schipwrak hebben wetenschappers door DNA onderzoek de bron van de Romeinse geneesmiddelen kunnen traceren. De pillen lagen op een Italiaans scheepswrak uit het jaar 120 v. chr. Sporen van wortel, peterselie en wilde uien zijn in de monsters bewaard gebleven. Aangenomen wordt dat de planten gebruikt werden door artsen bij behandeling van de bemanning op het schip.

Al eerder waren behandelingsmethodes op schrift bekend, maar nog nooit werden de medicijnen zelf gevonden. “Ik vroeg me altijd af of de teksten slechts theoretische opmerkingen waren zonder praktische uitwerking of niet”, vertelt Prof. Alain Touwaide, directeur van het Instituut voor het Behoud van medische tradities, die 's werelds grootste digitale database van medische manuscripten in het bezit heeft. Prof. Touwaide werkte samen met wetenschappers van het Smithsonian Museum, die de DNA-analyse uitvoerden.

De pillen werden in 1974 gevonden aan boord van het gezonken schip Relitto del Pozzino voor de kust van Italië. Waarschijnlijk zonk het schip in een storm. In 2004 werden fragmenten van de pillen overhandigd aan prof. Touwaide. In de pillen ontdekten de wetenschappers sporen wortel, peterselie, alfalfa, selderij, wilde ui, radijs, duizendblad en habiscus. Waarschijnlijk werden de pillen verdund met azijn of water om ze makkelijker in te kunnen nemen. Ze werden bewaard in blikken en waren zo groot als munten.

Prof. Touwaide hoopt dat zijn onderzoek nuttig kan zijn voor moderne behandelingsmethodes. Zo zijn er referenties gevonden dat in de tweede eeuw na Chr. een Griekse arts broccoli voorschreef tegen darmkanker. Prof. Touwaide is van mening dat veel van de oude wijsheden in de vergetelheid zijn geraakt en een toevoeging voor de hedendaagse geneeskunde zouden kunnen zijn.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's