Overlevenden Zwarte Dood krijgen sterker immuunsysteem
Uit onderzoek blijkt dat mensen die de Pest overleefden in de Middeleeuwen aanzienlijk langer gezond bleven. De Pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd, zorgde ervoor dat zo’n dertig procent van de Europese bevolking stierf in de veertiende eeuw.
Onderzoek slachtoffers Zwarte Dood
Een studie van antropologe Sharon DeWitte, gedaan in opdracht van de University of South Carolina, laat zien dat de Pest de volksgezondheid van vandaag heeft beïnvloed. DeWitte onderzocht in de afgelopen jaren meer dan duizend skeletten van mannen, vrouwen en kinderen voor, tijdens en na de Pest. De skeletten werden opgegraven uit goed gedocumenteerde begraafplaatsen in Londen en geven een goed overzicht van de veranderingen in die periode.
Bio-archeologisch onderzoek
DeWitte bepaalde voor elk skelet de sekse en sterfleeftijd en analyseerde botten en tanden om de gezondheid te bepalen. Haar onderzoeksobjecten zijn zeldzaam, want er zijn weinig gedocumenteerde graven uit de veertiende eeuw overgebleven. Door haar bio-archeologische onderzoek maakt zij het mogelijk om te begrijpen hoe de gezondheid binnen de Engelse bevolking er voor stond tijdens en na de grootse epidemie.
Verbeterd immuunsysteem
Opvallend aan DeWitte’s resultaten tot nog toe is dat de Pest voornamelijk dodelijke slachtoffers maakte onder mensen met een zwakkere gezondheid, door ziekte of risicovolle leeftijden. Degenen die de Pest overleefden, leefden aanzienlijk langer dan dat mensen van de generaties voor de Pest dat deden. Velen werden wel 70 tot 80 jaar oud. Dit betekende niet dat deze mensen over het algemeen gezonder werden, maar dat ze beter in staat waren ziekten te overwinnen.