Overblijfselen gevonden van ‘einde van de wereld’ plaag
Van 250 - 271 stierven in Rome alleen al iedere dag zo’n vijfduizend mensen door een pandemie, later de Plaag van Cyprianus genoemd. Een archeologisch team onder leiding van Francesco Tiradritti heeft nu in een graftombe van het gravencomplex van Harwa en Akhimenru nabij Luxor overblijfselen van slachtoffers van deze plaag gevonden.
Einde der tijden
Tot en met 271 woedde de plaag die een kwart van de inwoners van Rome het leven kostte. Ook Afrika en wat tegenwoordig Europa wordt genoemd werden getroffen. De plaag was zo dodelijk, dat de bisschop van Carthago, Cyprianus, ervan overtuigd was dat ze het einde der tijden aankondigde.
De bisschop beschreef de gruwelijke details van de ziekte. Ze ging gepaard met een bijna constant overgeven, wonden rond de keel- en mondholte, bloeddoorlopen ogen en in het laatste stadium konden zelfs ledematen afsterven en afvallen. Waarschijnlijk was het een soort vroege vorm van de pokken of mazelen. De plaag verzwakte het Romeinse Rijk danig en nam het leven van twee keizers.
Archeologische vondsten van plaag
De vondsten van het archeologisch team van Tiradritti laten de angst en paniek van de Egyptenaren zien ten tijde van de plaag. Zo vond men drie ovens met resten aardewerk waar kalk uit kalksteen werd gemaakt. Kalk was destijds het bekendste desinfectiemiddel. De lichamen werden voor verbranding geheel met kalk bedekt om verdere verspreiding tegen te gaan.
Naast de ovens vond het team de overblijfselen van lichamen die in een groot vuur werden verbrand. Er zijn geen sporen van religieuze rituelen rond de verbrandingen van de lichamen. Ze werden waarschijnlijk snel verbrand omdat de angst voor besmetting zo groot was.
Gravencomplex uit zevende eeuw v.Chr.
Het gravencomplex waar het team de vondsten heeft gedaan, werd in de zevende eeuw v.Chr. gebouwd voor een groot rentmeester, Harwa genaamd. Eén van zijn opvolgers, Akhimenru, voegde een eigen graftombe eraan toe. Tot aan de uitbraak van de plaag werd het complex door de Egyptenaren gebruikt voor begrafenissen en begrafenisrituelen.
Nadat de plek was gebruikt voor de verbranding van besmette lijken, verloor het complex zijn functie. Al sinds 1995 doet het team van Tiradritti onderzoek in het complex, dat wordt gezien als één van de grootste privé-gravencomplexen van Egypte.
Bron: Live Science