Geen foto

Oudste zeilschip uit Baltische Zee gevonden

Een gevonden kiel geeft aan dat het opgegraven schip een zeil had.Twee schepen die al sinds 2008 worden opgegraven in het Estlandse dorp Salme tonen sinds een recente ontdekking aan dat de schepen zeilen gebruikten. Dat zou betekenen dat deze schepen tot de eerste zeilschepen in de Baltische Zee behoorden.

De archeologische opgravingen in Salme, op het eiland Saaremaa, zijn tot de ontdekking gekomen dat één van de schepen een kiel had. “Een stukje informatie waar we op aan het wachten waren sinds de winter, moest nog steeds gevonden worden - namelijk de confirmatie of het een zeilschip was of niet,” aldus archeoloog Jüri Peets van de Tallinn University. “Nu hebben we het bewijs dat het zeilen gebruikte.”

“Het wordt gedacht dat zeilen voor het eerste geïntroduceerd werden in de Noordzee en Baltische Zee regio ongeveer 700 na Chr.,” vervolgt Peets. “ Ons schip dateert uit het jaar 750. Er is een schip van 700 dat in de Noordzee regio is gevonden, nabij Noorwegen. Echter, in de Baltische Zee regio is dit zonder twijfel het oudste zeilschip dat ooit gevonden is.”

De schepen werden gevonden in 2008 tijdens een opgraving voor een infrastructurele constructie. In de schepen werden ongeveer 35 krijgers en nobelen gevonden, naast meerdere wapens en artefacten. Een waarschijnlijk scenario is dat het twee Scandinavische oorlogsschepen waren die in gevecht kwamen met schepen afkomstig van Estland. Een aantal pijlkoppen gevonden in de rompen van de schepen onderbouwen deze theorie.

Bron: ERR news

Meer lezen
Tijdvakken
Landen