Oudste roofdier ter wereld had superzicht
Na onderzoek op een oud fossiel concluderen onderzoekers dat het eerste roofdier ter wereld een extreem goed zicht had. De Anomalocaris was een voorouder van geleedpotigen en domineerde de wateren meer dan 500 miljoen jaar geleden.
Het team van onderzoekers van de universiteit van New England in Australië en van het Natural History Museum ontdekte dit na onderzoek gepleegd te hebben op de fossielen van de ogen van de Anomalocaris. Ze concludeerden dat elk van de twee ogen van het dier meer dan zestienduizend lenzen had. Dat zou betekenen dat het zicht van het prehistorische dier net zo goed of zelfs beter was dan het zicht van hedendaagse geleedpotigen.
De onderzoekers publiceerden hun ontdekking in het magazine Nature. “Deze enorme, hoogontwikkelde ogen gaven de dieren een groot voordeel in het vinden van prooi,” aldus onderzoeker Greg Edgecombe. De fossielen werden gevonden op Kangaroo Island ten zuiden van Australië en zijn ca. 515 miljoen jaar oud.
Door middel van microscopische scanapparatuur ontdekten de onderzoekers duizenden individuele lenzen in de twee ogen van het dier. Het enige dier dat vandaag de dag eenzelfde soort zicht heeft, is de libel. Libellen hebben in totaal zo’n 28.000 lenzen.
De Anomalocaris (letterlijk: abnormale garnaal) was één meter lang en had een groot lichaam, grijpklauwen aan de voorkant van het hoofd en tandachtige kartels in zijn mond. Zijn ogen waren twee tot drie centimeter breed en zaten op stengels. Gezien het feit dat er 500 miljoen jaar geleden nog geen landdieren bestonden, concludeerden de onderzoekers dat dit het gevaarlijkste roofdier van die tijd was.
Het onderzoek wijst ook uit dat de ogen één van de eerste delen van het lichaam van geleedpotigen was dat evolueerde. “De ogen evolueerden en ontwikkelden erg vroeg tijdens de evolutie van geleedpotigen en ontstonden voor andere anatomische kenmerken van deze groep, zoals een hard exoskelet en benen,” aldus Edgecombe.
Bron: Natural History Museum