Geen foto

Oudste prehistorische nederzetting van Europa ontdekt

In Bulgarije is het oudste dorp van Europa gevonden. Archeologen hebben in Oost-Bulgarije naar eigen zeggen het oudste prehistorische dorp van Europa gevonden. Zij vonden ook nog een oude zoutmijn die suggereert waarom het gebied in vroegere tijden zo populair was.

De opgravingen vonden plaats op een locatie nabij het Bulgaarse dorp Provadia. Tot dusver heeft het team de overblijfselen van huizen van twee verdiepingen, een reeks kuilen die gebruikt werden voor rituelen en onderdelen van een poort en muren gevonden. Alle vondsten zijn gedateerd tot een periode tussen 4700 tot 4200 voor Christus.

“Het gaat hier niet om een dorp zoals uit het oude Rome of middeleeuwse nederzettingen,” benadrukt Vasil Nikolov, onderzoeker bij de National Institute of Archaeology van Bulgarije, “maar om een dorp uit het vijfde millennium voor Christus zoals archeologen geloven dat er toen werd geleefd. Nikolov heeft sinds 2005 met zijn team gewerkt aan de Provadia-Solnitsata nederzetting, zoals de vindplaats wordt genoemd.

Zoutmijn

Volgens de archeologen zijn de grafposities en de voorwerpen die in de graven in de nederzetting werden gevonden enorm interessant, omdat ze afwijken van andere neolithische graven in het land. Ook werden er enorme muren gebouwd, iets dat zeer ongebruikelijk was in dergelijke prehistorische dorpen.

“In een tijd dat mensen nog geen wielen of karren hadden, werden er enorme stenen gedragen en massieve muren gebouwd,” aldus Nikolov. “Waarom? Wat ging er achter hen schuil?” De projectleider ontdekte het antwoord tijdens de opgravingen. Het gebied kent namelijk een enorme hoeveel zoutvoorraden, de grootste in heel Zuidoost-Europa.

“Dit is de eerste keer dat archeologen een zoutmijn in zo’n oude periode hebben gevonden, aan het einde van het zesde millennium voor Christus, en het ook nog eens hebben kunnen bewijzen met archeologisch en wetenschappelijk bewijs,”  aldus Nikolov. Volgens koolstofdateringen werd er namelijk al vanaf 5500 voor Christus zout gewonnen in de nabijgelegen zoute waterbronnen. Ook zijn er ovens in de nederzetting gevonden.

Prehistorische welvaart

De hieruit resulterende handel in zout, een van de meest belangrijke grondstoffen in de prehistorie, zou een enorme welvaart teweeg hebben gebracht in het gebied. Volgens het team kan dat een verklaring zijn van de schatten die zijn gevonden in de Varna Necropolis, een nabijgelegen begraafplaats in Bulgarije die in 1972 is ontdekt. In de graven van de necropolis werden namelijk duizenden juwelen en rituele objecten gevonden, en het is altijd nog de vraag geweest hoe de cultuur die indertijd in het gebied leefde aan zulke weelde is gekomen. De vondst wordt gezien als ’s werelds oudste goudschat en dateert tot 5000 voor Christus.

De opgravingen op de locatie gaan nog steeds door, maar worden nauwelijks gefinancierd. Nikolov heeft de opgravingen voor een groot deel betaald met privédonaties en een team experts uit Engeland, Japan en Duitsland hebben dit seizoen vrijwillig aan het project gewerkt.

Bron: News24
Beeld: Yelkrokoyade via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen