De gevonden schedel

Oudste moordslachtoffer ooit gevonden?

In een 13 meter diepe schacht in een grottenstelsel in het noorden van Spanje is mogelijk het oudste moordslachtoffer ooit gevonden. De Spaanse archeologe Nohemi Sala deed onderzoek naar het 430.000 jaar oude schedel en en publiceerde de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Overblijfselen van 28 mensen

In de Spaanse grot, genaamd Sima de los Huesos liggen de overblijfselen van minstens 28 mensen van ongeveer 430.000 jaar oud. De archeologische plek werd in de twintigste eeuw ontdekt tijdens de aanleg van een treinrails. In 1964 werd er voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan op de overblijfselen. Hoe de skeletten in de 13 meter diepe schacht terecht zijn gekomen blijft een raadsel.

Om het leven gekomen door menselijke agressie?

De bijna complete schedel, waarop het team van Sala onderzoek deed, bestaat uit 52 verschillende fragmenten die in de afgelopen twintig jaar in elkaar is gezet. Uit deze reconstructie blijkt dat er twee letsels boven het linkeroog zitten. Aan de hand van moderne forensische technieken concludeerde het team dat het slachtoffer rond de tijd van zijn dood, twee keer met hetzelfde object werd geraakt. Het slachtoffer is dus waarschijnlijk niet om het leven gekomen door een val in de grot, maar door menselijke agressie.

Begraafplaats

Het feit dat de schacht een verzameling is van skeletten, duidt er waarschijnlijk op dat de plek vroeger voor begrafenisrituelen werd gebruikt. Archeologen menen dat het slachtoffer na de moord in de grot werd gedumpt. Dit maakt de schacht een van de oudste begraafplaatsen ter wereld. In de rest van het grottenstelsel zijn in het verleden al meerdere ontdekkingen gedaan. Zo werden er in 1972 rotsschilderingen ontdekt en zijn er door de jaren heen vele overblijfselen van dieren en menselijke gereedschappen ontdekt.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen

Tijdvakken

Landen