Geen foto

Oudste intacte insectenfossiel gevonden in België

Een vlieg, vermoedelijk van de Calliphora familie Wetenschappers hebben in het zuidoosten van België het oudste volledig intacte fossiel van een insect gevonden. De versteende resten, waarvan geschat wordt dat ze ongeveer 370 miljoen jaar oud zijn, behoren toe aan een tot op heden nog onbekende soort. Archeologen hopen dat de vondst meer informatie zal verschaffen over het ontstaan van gevleugelde insecten.

De unieke resten werden aangetroffen in de omgeving van het Belgische plaatsje Dinant in de provincie Namen. Het gevonden fossiel is ongeveer 8 millimeter lang en 1.7 millimeter breed.  Bestudering van de overblijfselen wees uit dat het diertje alle eigenschappen vertoont van een gevleugeld insect, maar de vleugels zelf zijn in het fossiel nog niet te herkennen. Wetenschappers vermoeden daarom dat het gaat om een jong dier, dat zijn vleugels nog had moeten ontwikkelen.

Het 370 miljoen jaar oude fossiel kan de ‘missing link’ vormen in de evolutie van de gevleugelde insecten. Tot op heden zijn er namelijk geen overblijfselen gevonden uit de periode tussen 385 en 325 miljoen jaar geleden, het tijdperk waarin de eerste insecten hun vleugels ontwikkelden. De nieuw ontdekte soort heeft de naam ‘Studiella Devonica’ gekregen, een verwijzing naar de periode waaruit het dier stamt, het Devoon.

De overblijfselen zijn overigens niet het oudste insectenfossiel ooit gevonden. Dat is namelijk 407 miljoen jaar oud, maar die restanten bleken bij de vondst al niet meer geheel intact te zijn.

Bron: De Stentor

Meer lezen
Tijdvakken
Landen