Oudste haven ter wereld gevonden in Egypte

In Egypte is de oudste haven ter wereld gevonden door een groep duikers in de Rode Zee. Volgens de archeologen is de haven 4600 jaar oud. De haven werd gebouwd in opdracht van koning Cheops voor het importeren van materialen voor de piramide van Cheops in Gizeh.

Piramidebouw

Een groep archeologen ging al duikend naar de kust van Wadi el-Jarf, waar zij de vondst deden. De haven lag naast een enorm archief met papyri waarin de haven beschreven was. In dit archief stond ook beschreven hoe de haven gebouwd was en hoe Cheops het gebruikte om materiaal te importeren. Dichtbij Gizeh lag de haven echter niet. De haven werd voornamelijk gebruikt om lichte materialen zoals koper en andere mineralen te importeren. Deze werden vervolgens weer gebruikt bij het onderhoud.

Een grote pier

In 1823 werd er voor het eerst gespeculeerd over het gebied door de Britse ontdekker Sir John Gardner. Afgelopen november werd dit opgepakt door het Franse archeologie instituut in Caïro, waarna zij tot de ontdekking kwamen van het monumentale haven complex. Wat zij hier onder andere vonden, was een L-vormige pier van 200 meter. De pier was gemaakt van grote blokken kalksteen en diende het als een soort dijk waarmee het water in de haven rustig werd gehouden. Ook zijn er een veel potten gevonden, die wijzen op een handel in keramiek. 


Bronnen:

haaretz.com Duik

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Khufu

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's