Oudste fresco's van Zuid-Amerika verwoest door brand
Triest nieuws uit Peru. Daar zouden de oudste muurschilderingen van Zuid-Amerika zijn verwoest door een brand, dat melden de NOS en de VRT. De muurschilderingen hoorden bij een tempel van een vuurgod bij het plaatsje Ventarrón. De schade door de brand zou aanzienlijk zijn. Ook vazen en documenten zijn verloren gegaan.
Oudste fresco's van Zuid-Amerika
Het tempelcomplex werd in 2007 ontdekt bij Ventarrón in het noordwesten van Peru. Uit koolstofdatering bleek dat het complex zo'n 4500 jaar oud was, van ver voor de Inca-periode dus. Bijzonder aan het complex was, dat de gebouwen zijn gemaakt van rivierklei en niet van de in het gebied veel gebruikelijkere materialen zoals zonsteen. De muren van het complex waren versierd met fresco's, waarop abstracte vormen en een hert in een net waren afgebeeld.
Tempel van een vuurgod
De tempel was waarschijnlijk gericht aan een vuurgod. Het is zelfs mogelijk dat er in de tempel een permanent vuur brandend werd gehouden. De locatie en de omvang van de tempel, deed archeologen vermoeden dat het tempelcomplex een belangrijke schakel vormde in contacten tussen de kustgebieden en de binnenlanden van Peru. Op het terrein werden skeletten gevonden van dieren afkomstig uit de jungle van Peru, maar ook de resten van schelpen die van de kust afkomstig waren. Toen de tempel niet meer gebruikt werd, zou die zijn begraven door de mensen die de tempel gebruikten.
Brand overgeslagen
Het vuur dat de tempel verwoest heeft, ontstond waarschijnlijk tijdens het afbranden van een nabijgelegen rietsuikerveld. Het vuur zou zijn overgeslagen op de overkappingen van de archeologische site.
Bronnen:
- VRT.be: Archeologische vindplaats van Ventarrón in Peru geheel verwoest
- NOS.nl: Brand verwoeste eeuwenoude tempel vuurgod in Peru
Afbeelding:
By Enrique Jara (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons